Ön itt van: Főoldal

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

JA slide show
 

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

sze.04

Tök jó nap Ecseren!

 
sze.04

Halloween vagy néphagyomány?

Idősebb ecseriek emlékezetében még él az őszi ünnepkörhöz kapcsolódó régi ecseri szokás, mely nagyban hasonlít az amerikai-angolszász Halloween-ünnephez. Napjainkra már Magyarországon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy  riogató ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek.

A mai hetven – nyolcvan éves ecseriek szívesen emlékeznek vissza gyermekkorukra, amikor októberi estéken a fiúk tökből ijesztő formájú lámpást faragtak és a kis gyertyával belülről megvilágított tökemberrel járták a falu utcáit. Ma már kedves emlékként őrzi Hajdú Mariska néni, Dinnyés Pancsi néni és Mátrai Maca néni is amikor az utcákon töklámpással ijesztgették a lányokat az ecseri fiúk.

Később ez a szokás elhalványodott, majd néhány éve Halloween néven tért vissza a köztudatba. Azonban mi ecseriek, legyünk büszkék arra, hogy településünkön a modern kor divatját megelőzően is élt az őszi töklámpás-készítés hagyománya.

Ezzel párhuzamosan a Mindenszentek ünnepéhez kapcsolódó szeretteinkért való gyertyagyújtás meghitt esemény, ahol az emlékezés és a lélek  halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb, melyet sem a külföldről átvett vidám szokások, sem saját néphagyományaink nem tudnak megváltoztatni.

Fontos azonban régi ecseri hagyományaink, szokásaink felelevenítése és ápolása is, mely lakóhelyünkhöz való lokálpatriotizmusunk egyik kifejezője.

 

a.cs.a.

 
aug.28

Mozgalmas nyár, még mozgalmasabb ősz!

A németországi fellépést követően a felnőtt táncegyüttes felkérést kapott az EKSE-Darts Szakosztálya részéről, hogy az Ecseren megrendezésre kerülő versenyükön az elmúlt évekhez hasonlóan színesítsék a programot. Táncosaink egy színpadi kiállítást rendeztek be, mely „A menyasszony kelengyéje” címet viselte, illetve bemutatták, hogyan öltöztetnek fel, készítenek el egy hagyományos ecseri mennyasszonyt, de természetesen a tánc sem hiányozhatott a programból. Augusztusban a felnőtt táncosok részt vettek a községi 20-ai ünnepségen és táncaikkal színesítették a műsort. Bemutatták a Felvidéki csárdást, a Kapuvári verbunkot és a Sarisi polkát.

Az ősszel sem lesz hiány a fellépésekben. Szeptember 1-én Gyömrőn táncolnak felnőtt táncosaink, szeptember 2-án 11 órakor a Margit Szigeten, egy jótékonysági rendezvényen. Szeptember 15.-én 15 órától Monoron, 18 órakor pedig Kistarcsán. Szeptember 22-én küldötteink egy hagyományos lakodalmon vesznek részt Nagytarcsán, szigorúan népviseletben. Míg a felnőttek Nagytarcsán képviselik községünket, addig az idősebbek, a nyugdíjas korosztály Dabas-Sáriban mutatkozik be tánccal és gyönyörű népviselettel. Szeptember 29-én a tájházban szüreti vígasságokat szerveznek fiataljaink és idősebbjeink. Október 6-án hagyományőrzőink Vácra zarándokolnak az egyházmegyei napokra, továbbá októberben nemzetiségi délutánt tartanak, ahol a környékbeli tánccsoportok közül is érkeznek majd vendégek.

Szeptembertől a Laky Ilonka Általános Iskolában ismételten megkezdődnek a táncpróbák, idén Szilágyi Zsolt táncpedagógus vezetésével.

A felnőtt tánccsoport szerda esténként 20 órától próbál a Művelődési Házban.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt próbáinkon és fellépéseinken is!

 
aug.07

Szarvasi Aratónap

2012. július 14-én a Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör nyugdíjas kultúrcsoportja részt vett a XV. Szarvasi Aratónapon.

Az ecseri küldöttség 15 fővel már pénteken útnak indult, hogy szombat reggel időben a mezőn lehessenek és az aratónap feladatainak nekikezdjenek. Volt bőven feladat, hiszen az ecseri nyugdíjas hagyományőrzők bográcsban főztek, arattak, markot szedtek és még műsort is adtak. A részvételen túl az ecseriek sikert is arattak, hiszen népviseletünk elkápráztatta a közönséget, továbbá a különféle versenyekben is rengeteg helyezést értek el. Az aratási reggeli és az asztal terítése dicséretben részesült, az ecserieké lett a legfinomabb aratóebéd díja is. A finom zöldbableves és sertéspörkölt nokedlivel és kovászos uborkával valamint a mákos, túrós és almás sütemény első helyezést el a főzőversenyen, megszerezve ezzel az aratónap vándorkupáját.

Az aratásért különdíjat kapott a csapat, Blága Lenci bácsi pedig a legtapasztaltabb kaszás díját kapta meg.

A fárasztó napot tehát siker koronázta, így a jó hangulat garantált volt még hazafelé is.


 
28/35 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

 Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.
  • Tel: (+36) 30-6974-257
  • Email: info@zoldkoszoru.hu