Ön itt van: Főoldal

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

JA slide show
 

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

okt.09

Pályázati támogatás

Az Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör 2016. évi működéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ecseri szlovák hagyományok, szellemi és tárgyi emlékek, anyanyelv ápolása című program megvalósításához a NEMZ-CISZ16-0238 számú pályázati támogatással, 950000 forint azaz kilencszázötvenezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, mely az egyesület munkáját segítette a támogatási időszak alatt.

 

 
júl.03

Néprajzi Gyermektábor

Néprajzi tábor az EMMI támogatásával

Ez év januárjában a Zöld koszorú Hagyományőrző Kör pályázatot nyújtott be iskolai tábor szervezésére az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Mivel évek óta a mindenkori negyedik osztályban heti egy alkalommal honismereti szakkör működik, kézenfekvő volt, hogy ehhez a munkához kapcsolódva nyújtjuk be a tervezetet. Végül egy 7 napos tábor programját készítettük el, mely részben Szlovákiában, részben pedig Ecseren a Tájházban kerül megrendezésre. A pályázat kedvező elbírálást kapott, így áprilisban már a konkrét programokat szerveztük.

Június 20-án 15 izgatott negyedikes diákkal indultunk a határ felé. A szállásunk Mojmírovcén (Ürmény) a kastélyszállóban volt. Első nap a helyi nevezetességekkel ismerkedtünk, jártunk az ún. kiskastélyban, ahol színvonalas tárlatot rendeztek be és megnéztük a Szt. Orbán kápolnát. Másnap a kistapolcsányi kastélyban jártunk, Nyitrán pedig városnéző séta, ajándékvásárlás és játszótér várt minket. A harmadik napon Ecser testvértelepülésére Cabaj-Cáporra mentünk. Ez a falu két korábbi rész összevonásával jött létre. Minket a cabaji iskolában várt a polgármester, az igazgatónő és az ottani diákok. Ők is és mi is rövid műsorral készültünk, majd az egyik első osztályban vettünk részt rajzórán. A gyerekek közösen tevékenykedtek és mindenki megtarthatta munkáját. Az iskola megtekintése után a menzán ebédeltünk, majd egy jó hangulatú tekézés következett. Az utolsó napon már csak játszottunk, felfedeztünk egy nagyon kellemes, hideg vizű forrást és ebéd után indultunk haza.

Pénteken, szombaton és vasárnap egyaránt 9 órakor találkoztunk a Tájházban. 24-én Kobza Enikő segítségével agyagtálakat formáztunk és bőrből mindenki egy kis szütyőt készíthetett magának. Másnap kettéváltak a fiúk és a lányok és mindannyian hagyományos munkákat végeztek. A kaszálásban és a többi szerszám megismertetésében Vulman Zsolt, Trepák Ferenc és Kun Attila segített a srácoknak, míg a lányok Fabók Jánosné és Petrovits Viktória szakértő vezetésével szoknyát keményítettek, vasaltak és ráncoltak. Az utolsó napi program hagyományos ételek készítésével telt. Ebben Földváryné Martinovics Mónikára és Dománé Szabó Krisztinára számíthattunk. Délben így nagyon finom gulyáslevest ehettünk, amit a fiúk főztek, a második fogás pedig a lányok keze munkája, lekváros bukta volt.

A gyerekek végig motiváltan, teljes erőbedobással vettek részt a programokban. Mosolyukat, jókedvüket látva azt gondolom, hogy az elmúlt egy hét igazán sikeres nyárindító esemény volt.

 

Jármai Ildikó

 
máj.20

Szlovák kulturális napok Ecseren

Az Ecseri Zelený veniec Hagyományőrző kör folklórestjét 2016. április 23-án tartották a Rábai Miklós művelődési házban. A kulturális programon részt vett Ecser testvértelepülésének, a Nyitra megyei Cabaj-Čápornak küldöttsége is Jozef Ligáč polgármester vezetésével. Az est során az ecseri néptánccsoportok mellett felléptek a testvértelepülés énekkarai is. Az ecseri nyugdjasok szlovák karikázója után a Cabaj Čápori Nádej énekkar hangulatos dallamokkal örvendeztette meg a közönséget. Ezután a Petruska tánccsoport lányai Zempléni szlovák lánytáncot mutattak be, majd a testvértelepülésről érkezett Úsmev énekkart hallhatta a nagyszámú közönség. A hagyományőrző kör felnőtt néptánccsoportja Nyitrai táncokat mutatott be. A kulturális program zárószáma a Petruskák dél-alföldi lánytánca volt. Az előadást vacsora és hajnalig tartó bál követte. Másnap a Trencséni Opatovanka fúvószenekar Szent György napi nagy sikerű koncertjét hallhatták a résztvevők.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

 

 
máj.08

Fúvószenei Koncert Ecseren

Szent György napján tartotta az Ecseri Zelený veniec Hagyományőrző kör azt az ünnepi koncertet, melynek keretében emlékeztek meg a faluközösség és Grassalkovich Antal közti szerződés létrejöttének évfordulójáról, mely 1728-ban ezen a napok került aláírásra. A koncerten a Trencsénből érkezett Opatovanka fúvószenekar előadásában hangulatos dallamok hangzottak el. Az ecseriek örömmel fedezték fel, hogy a zenészek ugyanolyan ízes trencséni tájszólással beszélnek, mint szüleik, nagyszüleik, akiknek elődei szintén Trencsén megyéből származtak.


 
10/35 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

 Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.
  • Tel: (+36) 30-6974-257
  • Email: info@zoldkoszoru.hu