Ön itt van: Főoldal Partnerséget Építünk

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Ismerjük meg egymást!

Email Nyomtat PDF

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) által társfinanszírozott projekt megvalósítására került sor Ecser (H) és Cabaj-Čápor (SK) községek önkormányzatai között, melynek legfőbb célja volt, hogy a két község a kulturális és sport rendezvényeken keresztül megismerje egymást (mind a községek múltját és jelenét). Éppen ezért a négy találkozóból álló programsorozat a Híd/Most – Ismerjük meg egymást elnevezést kapta. A programsorozat 2010 őszén indult és 2011 nyár végén záródott. Ecser község Önkormányzata a projekt során szorosan együttműködött a Zöldkoszorú Hagyományőrző Körrel és néptáncegyüttesünkkel, így csoportunk is részt vett a projekt főbb eseményein. A következő fényképek és leírások foglalják össze röviden az egy éve eseményeit.2010. november 13-14-án került megrendezésre a Hagyományok Napja Ecseren, ahol a szlovák vendégeink megtekintették a falu nevezetességeit és megismerkedtek népszokásainkkal, népviseletünkkel, továbbá ízelítőt kaptak a szomszéd községek életéből is, így tekintették meg Gödöllőn a Grassalkovich kastélyt. A vendégek nagyon jól érzeték magukat (volt közös mulatozás, ének és tánc is) és csoportunk is örült, hogy megismerkedhetett velük, így az esemény megfelelő kezdése volt az együttműködésnek.2011. február 26-27. Cabaj- Čápor-on jártunk a Farsangi Ünnepsége, ahol a kulturális műsor keretében mutattuk be a híres Ecseri lakodalmast a szlovák községben (a lakodalmasban mind fiatalok, mind idősek táncoltak, de ezen kívül külön-külön is bemutatott a két generáció további tánckoreográfiákat), illetve a község nevezetességeit is megtekintettük. A kulturális műsor során láthattuk, ahogyan a szlovák hagyományok szerint farsangkor elbúcsúztatják a zenét, muzsikát és a mulatságokat és kaptunk az alkalmon, hiszen csoportunk egyik tánckoreográfiája is tartalmazza ezt a mozzanatot, így a Szentkereszti farsangoló című produkció egy részletét is betettük műsorunkba. Nagy élmény volt az ecseriek számára, amikor a szlovákiai község szomszédos településére is ellátogattunk, ahol gróf Grassalkovich Antal szülőházát és a család egy kastélyát tekinthettük meg.

 

2011. április 30 – május 1. A Családi és Sport Majálisra érkező szlovák vendégeket, mint régi ismerősöket fogadtuk április 30-án, hiszen az elmúlt két találkozó ideje alatt már ismeretségek alakultak ki. Szlovák vendégeink részt vettek az ecseri sportrendezvényeken, megmérették magukat több sportágban (fociztak és kipróbálták a dartsot is), illetve szórakoztató, zenés műsorokat hallgattak meg – mind gyerekek, mind felnőttek – majd kulturális műsor keretében mutatták be népszokásaikat és láthatták az ecseri civil szervezetek bemutatkozó műsorait is. A sportolás és a kulturális műsor segítségével a szlovákiai vendégek új arcát ismerhették meg községünknek, de természetesen csoportunk produkciója sem hiányozhatott a napból. A mozgalmas napot szintén közös mulatság követte, illetve másnap az ecseri templomban bemutatott szentmise, ahol szlovákiai és az ecseri énekkarok és meghívott énekművész színesítette a mise menetét.

 

 

2011. augusztus 27-28. A projekt záró eseményére látogattak az ecseriek, így csoportunk is.  „A zene összeköti a nemzeteket” szlogent viselő eseményen a szlovák községben részt vettünk különböző sporteseményeken, vagyis a táncos fiúk fociztak, a község vezetése, illetve az idősebb generáció képviselői a tekében mérették meg magukat. Hogy a hölgyek se maradjanak ki, erős szurkolótábort alkottak és bíztatták az ecseri versenyzőket a pályákon. A projekt kulturális műsorral záródott, melynek keretén belül fiataljaink és időseink ismét sikerrel szerepeltek és mutatták be a szlovákiai nagyközönségnek az ecseri táncos, zenés és népi hagyományokat, méghozzá a híres ecseri népviseletben. A szlovákiai vendéglátók zenével, énekkel és tánccal búcsúztattak minket hazainduláskor, ének és muzsikaszó mellett tánclépések közepette szálltunk fel a buszra és indultunk haza.

 

Az projektet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) társfinanszírozta. www.husk-cbc.eu
Jelen link tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.Utoljára frissítve ( 2011 október 05., szerda 20:49 )  


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu