Ön itt van: Főoldal Összefoglaló 2011-ről

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Összefoglaló 2011-ről

Email Nyomtat PDF

A 2011-es évet tekintve sem panaszkodhatott programok hiánya miatt a Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör, illetve a Néptáncegyüttes.

2011 februárjában sem maradhatott el a Néptáncegyüttes életében már hagyománynyá vált farsangi összejövetel. A felnőtt táncosok különféle jelmezekbe öltöztek és hajnalig mulatoztak.

Már januárban megkezdődött a felkészülés, hiszen február végén a táncosok több korosztálya Szlovákiába, Cabaj-Čáporba utazott, ahol bemutatták az Ecseri lakodalmast. Az utazás során további programokon is részt vettek – megtekintették Gróf Grassalkovits Antal szülőházát, részt vettek szentmisén és „városnézésen”. A Partnerséget építünk, Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) által társfinanszírozott projekt (Híd/Most – Ismerjük meg egymást) második, februári találkozója a farsang jegyében zajlott. A lakodalmas koreográfiájának felelevenítéséhez és tökéletesítéséhez számos próbán vettek részt fiatalok és idősek.

A téli szezont követően a tavaszi programok kerültek előtérbe. A felnőtt csoport számos összejövetelt tartott, de természetesen fellépésekre is sor került. Áprilisban a „Tánc napja Ecseren” elnevezésű rendezvényen bemelegítő, ingyenes óraként koreográfiáikkal mutatták be repertoárjukat, illetve ezt követően táncoltatták meg az érdeklődőeket táncház keretében. Táncosaink felléptek az Általános Iskola tavasszal megrendezésre kerülő jótékonysági estjén is, míg a csoport vezetősége Ecsert képviselte az Országos Tájház Konferencián, Sámsonházán.

Április elején nagy feladat tárult a táncosok elé. Gondolva a jövő generációira, azokra a gyerekekre, akik szeretik a néptáncot, közel 100 kisszoknyát vasaltak ki és ráncoltak be, hogy az általános iskola lányka táncosai ecseri viseletben pompázzanak fellépéseik során. A vasalás és ráncolás nem egyszerű feladat az ecseri népviselet esetében, hiszen a keményítőben ázott, vizes szoknyákat egy vasaló segítségével kell szárazra vasalni. A munkában nem csak a lányok, hanem a fiúk is kivették a részüket: keményítettek, vasaltak és a ráncolást is kipróbálták. Az éjszakáig tartó kemény munka zsíros kenyeres vacsorával és beszélgetéssel végződött.

2011 Húsvétján sem maradhatott el a locsolkodás, a táncos fiúk minden táncos lányt felkerestek és meglocsoltak, természetesen nem kölnivel, hanem szódával és vödrökkel.

A május 1-ei községi programon, a Családi és Sport Majálison a táncosok fellépéssel szórakoztatták az ecseri lakosokat, illetve a közönség soraiban lévő szlovákokat is, hiszen a Partnerséget építünk program harmadik találkozójára került sor. (Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013, Európai Unió (ERFA) által társfinanszírozott projekt (Híd/Most – Ismerjük meg egymást).) A szlovák vendégek részt vettek az ecseri sportrendezvényeken, megmérették magukat több sportágban, illetve szórakoztató, zenés műsorokat hallgattak meg – mind gyerekek, mind felnőttek – majd kulturális műsor keretében mutatták be népszokásaikat és láthatták az ecseri civil szervezetek bemutatkozó műsorait is. A mozgalmas napot közös mulatság követte, illetve másnap az ecseri templomban bemutatott szentmise, ahol szlovákiai és az ecseri énekkarok és meghívott énekművész színesítette a mise menetét, melyen táncosaink is részt vettek.

Május elején a felnőtt táncosok Csehországba látogattak, ahol egy 3 napos fesztiválon mutatták be hagyományaikat, repertoárjukat. Több községben szerepeltek, illetve a gálaműsorban is helyet kaptak. A fellépéseken kívül a táncosoknak egyéb feladatuk is akadt: Folklór Szépségversenyen vettek részt, illetve a fellépő csoportok részt vettek a Folklór Öttusán, ahol különféle ügyességi feladatokat hajtottak végre. A versenyben a Zöldkoszorú Néptáncegyüttes bajnok lett, azaz első helyezést értek el táncosaink!

A nyári fellépések között táncosaink szerepeltek az ecseri iskola névadó ünnepségén is, illetve Gyömrőn egy családi délután keretében közel egy órás műsort adtak, sikeresen szerepeltek Szomolyán a Cseresznye-fesztiválon, illetve Ócsán és Csomádon is.

Június végén első alkalommal került megrendezésre, az Élő Rózsafüzér mozgalomhoz hasonlóan, az a közösségi esemény, mely során az egyházközséggel együttműködve fiatalok és idősebbek, kicsik és nagyok, imádsággal, gyertyákkal járták körbe a falut. A falu ilyen módon történő körbekerítése nem volt egyszerű feladat. A legtöbb helyen kiépítetlen utakon jártak a zarándokok, de volt, hogy hatalmas árkokat kellett átmászni, vagy éppen autópályán átrohanni, vagy kukoricatáblában közlekedni.

2011-ben is részt vettek az ecseriek a már hagyományos szarvasi aratónapon, így főztek, arattak és táncoltak. A rendezvényen a nyugdíjasok óriási támogatást adtak táncosainknak, hiszen nélkülük a finom ebéd nem készült volna el, illetve tapasztalatuk az aratás során is jól jött.

Idén második alkalommal rendezte meg az EKSE Darts szakosztálya azt az országos versenyét, mely az ecseri lakodalmas jegyében zajlott. Táncosaink segítségével a szervezők kiállítást létesítettek a helyszínen, ahol a régi tárgyakat és a népviseletet mutatták be, de természetesen táncprodukcióval is részt vettek az eseményen. A „lakodalmas-darts” fellépését másnap egy váci fellépés követte, ahol a Néptáncegyüttes közös műsort adott a Kistarcsai Pannónia Hagyományőrző Tánccsoporttal, mely műsor és közös produkció (volt olyan koreográfia, ahol a kistarcsai asszonyok és ecseri lányok táncoltak együtt, illetve volt, melyben a kistarcsai férfiak és az ecseri fiúk mutatták be tudásukat közösen; természetesen a csoportok önálló műsorszámokkal is készültek) osztatlan sikert aratott.

Természetesen 2011 nyarából sem hiányozhatott a közös nyaralás. A felnőtt táncosok idén Balatonfüreden töltöttek el pár napot, ahol közösen készítettek reggelit, ebédet, vacsorát; strandoltak; játszottak-vetélkedtek; szórakoztak.

Augusztus hónapban mutatta be a Margit-szigeten az Állami Népiegyüttes „Az Ecseri Lakodalmast”, mely előadásról az ecseriek sem hiányozhattak. A Hagyományőrző Kör tagjai, főként nyugdíjasok és felnőtt táncosok egy kisbuszra valónyian indultak útnak és tekintették meg a több órás műsort.

Az augusztus 20-ai községi programokon táncosaink rendhagyó módon vettek részt és a táncos csizmát focicipőre, a táncos cipőt pedig szurkolókhoz illőre cserélték. A tánccsoport fiú tagjai a Fagyöngy foci csapatában mérették meg magukat a kispályás tornán, a táncos lányok pedig hangos szóval és transzperesekkel szurkoltak nekik, melynek meg is lett az eredménye, hiszen a csapat első helyezést ért el.

Dabas-Sáriban szerepeltek táncosaink, ahol mind a felvonuláson, mint a kulturális programon részt vettek és számos koreográfiát mutattak be.

A Partnerséget építünk, Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 záró eseményére látogattak az ecseriek augusztus végén, így csoportunk is a látogatók között volt (Európai Unió (ERFA) által társfinanszírozott projekt (Híd/Most – Ismerjük meg egymást). „A zene összeköti a nemzeteket” szlogent viselő eseményen a szlovák községben részt vettek különböző sporteseményeken, vagyis a táncos fiúk fociztak, a község vezetése, illetve az idősebb generáció képviselői a tekében mérették meg magukat. Hogy a hölgyek se maradjanak ki, erős szurkolótábort alkottak és bíztatták az ecseri versenyzőket a pályákon. A projekt kulturális műsorral záródott, melynek keretén belül fiataljaink és időseink ismét sikerrel szerepeltek és mutatták be a szlovákiai nagyközönségnek az ecseri táncos, zenés és népi hagyományokat, méghozzá a híres ecseri népviseletben. A szlovákiai vendéglátók zenével, énekkel és tánccal búcsúztatták el csoportjainkat hazainduláskor.

Szeptember havában is számos eseményre került sor. Táncosaink Maglódon léptek fel, illetve a Monori Kistérségi Néptánctalálkozón szerepeltek sikeresen. Szeptemberben avatták a Hagyományőrző Kör és az Ecseri Szlovák Önkormányzat által állított kis-bútkát a templom kertjében, melyben a Hétfájdalmú Szűzanya szobrát helyezték el. Szintén szeptemberben került sor a kassai néptánccsoport bemutatójára, melynek helyszínt a Rábai Miklós Művelődéi Ház adott.

2011. október 8-án került megrendezésre Ecseren a Váci Egyházmegyéhez tartozó katolikus szlovák őslakosságú települések találkozója. A korábbi kezdeményezés folytatásaként megrendezett eseményen a régió 12 településéről, illetve a határon túlról is érkeztek zarándokok. A szentmise után körmenet indult a Panenka Mária kegyhelyhez, a körmenet végeztével pedig a zarándokok visszatértek a Rábai Miklós Művelődési Házba, ahol vendéglátás következett. Ezt követően a résztvevő csoportok szlovák kultúrműsorára került sor, ahol a csoportok bemutathatták szűkebb hazájuk néptánc és népdal örökségét. A műsorban a Zöldkoszorú Néptáncegyüttes nyugdíjas és felnőtt táncosai is bemutatkoztak. A nap táncházzal zárult.

Mindenszentek ünnepéhez kapcsolódó hagyományos körmenetre és a Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör és az Ecseri Szlovák Önkormányzat támogatásával temetői áhítatra került sor. Az eseményen táncosaink népviseletbe öltözve tették tiszteletüket.

Novemberben került sor a Márton-napi Tollfosztóra, Csömörön. A Zöldkoszorú Néptáncegyüttes táncosai táncoltak a közös koreográfiában, melyet Suba Éva tanított a környékbeli táncosoknak. Az előadás szenzációs volt, egyszerre kb. 100 táncos dobbantott, tapsolt, énekelt, táncolt a színpadon. A fellépéseket követően a pest megyei községek táncosai hajnalig közösen mulattak.

Táncosaink idén is felléptek egy szalagavató bálon, ahol minden évben nagy szeretettel fogadják őket, kérik segítségüket a középiskola rendezvényének közreműködésében.

December elején tartotta a Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör éves beszámolóját, ahol a vezetőség beszámolt az elmúlt év eseményeiről, eredményeiről. A beszámoló keretén belül került sor az elnökség megválasztására is. A beszámoló hivatalos részét a felnőtt és a nyugdíjas csoportok táncprodukciói követték, illetve hajnalig tartó mulatság.

December hónapban az Ecseri Szlovák Önkormányzat zárszámadó estéjén régi hagyomány elevenedett meg, amikor is két táncos lány talpig fehér népviseletben, Lucá-nak öltözve leporolta az átkokat, a rosszat a résztvevőkről. Szintén hagyományként búzát ültettek a résztvevők, melyet cserepekbe hazavihettek, hogy mint lucanapról ültetett karácsonyi újbúzát majd szétszórják a kertben, illetve jószágaiknak adják.

Táncosaink a község karácsonyi ünnepségén szórakoztatták a helyieket, így részt vettek a „Mindenki Karácsonya” elnevezésű rendezvényen a Művelődési Házban.

Idén sem maradtak el a Karácsonyhoz kapcsolódó hagyományok a tánccsoport életében: koszorúkat készítettek a Hagyományőrző Kör tagjainak kapuira, a lányok énekszóval köszöntötték a Karácsonyt a fiúk ablakai előtt, illetve a közös karácsonyozásra is sor került.

A Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör eseményekben gazdag évet zárhatott 2011-ben, mely hozzájárult ahhoz, hogy a 2012-es évet hasonló lelkesedéssel és lendülettel kezdjék meg a tagok.

 


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu