Ön itt van: Főoldal Hírek Halloween vagy néphagyomány?

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Halloween vagy néphagyomány?

Email Nyomtat PDF

Idősebb ecseriek emlékezetében még él az őszi ünnepkörhöz kapcsolódó régi ecseri szokás, mely nagyban hasonlít az amerikai-angolszász Halloween-ünnephez. Napjainkra már Magyarországon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy  riogató ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek.

A mai hetven – nyolcvan éves ecseriek szívesen emlékeznek vissza gyermekkorukra, amikor októberi estéken a fiúk tökből ijesztő formájú lámpást faragtak és a kis gyertyával belülről megvilágított tökemberrel járták a falu utcáit. Ma már kedves emlékként őrzi Hajdú Mariska néni, Dinnyés Pancsi néni és Mátrai Maca néni is amikor az utcákon töklámpással ijesztgették a lányokat az ecseri fiúk.

Később ez a szokás elhalványodott, majd néhány éve Halloween néven tért vissza a köztudatba. Azonban mi ecseriek, legyünk büszkék arra, hogy településünkön a modern kor divatját megelőzően is élt az őszi töklámpás-készítés hagyománya.

Ezzel párhuzamosan a Mindenszentek ünnepéhez kapcsolódó szeretteinkért való gyertyagyújtás meghitt esemény, ahol az emlékezés és a lélek  halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb, melyet sem a külföldről átvett vidám szokások, sem saját néphagyományaink nem tudnak megváltoztatni.

Fontos azonban régi ecseri hagyományaink, szokásaink felelevenítése és ápolása is, mely lakóhelyünkhöz való lokálpatriotizmusunk egyik kifejezője.

 

a.cs.a.

Utoljára frissítve ( 2012 szeptember 04., kedd 15:10 )  


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu