Ön itt van: Főoldal Faluház

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Tájház

Email Nyomtat PDF

Nagy vállalkozásba fogott az ecseri tánccsoport 2006 nyarán. Célul tűztük ki, hogy a községi önkormányzat által – 2004-ben – megvásárolt Zrínyi utcai ingatlanon létrehozzuk Ecser tájházát.


A ház valószínűleg az 1830-as években épült, középparaszti család otthonaként. A ház megvásárlásáig lakott volt, fürdőszobával és minden szükséges modern infrastruktúrával felszerelve, statikai vizsgálata alapján pedig megállapították, hogy a falak viszonylag jó állapotban vannak, azonban a tető cserére szorult. A felújítási és visszaalakítási munkálatok szakmai felügyelet alatt kerültek végrehajtásra 2006 tavaszán. A tetőcserével párhuzamosan az elöregedett, szuvas födémgerendák cseréje is megtörtént. A belső átalakítás során a lehető legeredetibb állapot visszaállítására helyeződött a hangsúly. A feladat nem volt könnyű, hiszen a házat a századforduló óta szinte minden generáció modernizálta, azonban tervrajz egyetlen átalakításkor sem készült. A még élő családtagok visszaemlékezéseiből és az eredeti házrészekből kiindulva kezdődött az épület rekonstruálása. Ennek során eltűnt a fürdőszoba, az ötvenes években beépített háromszektoros ablak helyére az eredetivel megegyező két kisebb ablak került, a konyha cementlapos borítását téglapadló váltotta fel. Sajnos a nyitott kéményt nem sikerült visszaállítani, mivel annak már nyomai sem voltak. Valószínűleg ez volt a ház modernizálásának első mozzanata, mellyel párhuzamosan épült az udvaron álló kemenceház (később nyári konyha), illetve a szobai búbos kemence is, melynek nyomait a vastag falakban lévő kémény őrzi. A lakórész fa mennyezete a kék és zöld mázolás után visszakapta eredeti barna színét.


A tánccsoport is bőven kivette a részét az átalakítás munkálataiban. Festettük a tető homlokzati részét, a gerendákat és a kerítést, meszeltünk, téglapadlót tettünk le, gémeskutat állítottunk és az istállóba jászlat készítettünk. A ház így 2006 őszére elérte végleges alakját egy tisztaszobával, konyhával, hátsó szobával, pincével, kamrával és istállóval. A tájház átadása előtt azonban még hátra volt egy nagy feladat, hiszen a berendezés összegyűjtése, rendbetétele várt a csoportra. A nyár óta gyűjtött berendezési tárgyak gondos tisztítás, esetleges felújítás után kerültek a helyükre. A berendezés az 1870-es évektől az 1940-es évekig terjedő időszakot öleli át, megjelenítve a hagyományos paraszti életvitelt, de a budapesti gyárakban munkát vállaló ecseri lakosság városiasabb tárgyi kultúrája is bemutatásra kerül.


2006 októberében került sor a tájház átadására, melyet követően több rendezvény is megszervezésre került a ház hatalmas kertjében (Grassalkovics nap, Szüreti vígságok, Karácsonyi szálláskeresés, Iskolások vetélkedője, József napi mesék). 2008 nyarán felújították az udvarban található melléképületet, így az konyhai, kiszolgálói funkciók ellátására szolgál. 2009 tavaszán készült el a 100 m2-es burkolt felület az udvaron, mely a rendezvények lebonyolítása során sátor felállításának helyéül szolgál. A tájház múzeumi funkciója mellett a csoport egyik kedvelt találkozóhelye. Éppen abból kifolyólag, hogy a táncosok kivették a részüket a munkából, egy kicsit a sajátunknak tekintjük a házat, ismerve minden szegletét. Gyakran szervezünk esti találkozókat, vacsorákat vagy egy egyszerű beszélgetést a ház valamelyik szobájába, vagy akár pincéjébe.

 

Utoljára frissítve ( 2009 július 09., csütörtök 21:11 )  


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu