Ön itt van: Főoldal Mindenszentek

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Mindenszentek

Email Nyomtat PDF

Mindenszentek: „Elődeink emlékére – Na pamiatku nasich predkov”


November elsején, Mindenszentek napján kerül megrendezésre 2002 óta minden évben a fúvószenekarral kísért temetői megemlékezés, melyen a csoport tagjai népviseletben vesznek részt. A megemlékezés félórás egyházi térzenéje után a katolikus egyház szertartása következik.


A megemlékezés jellegzetessége, hogy a térzenei áhitat a község temetőjének Öregtemetői parkjában zajlik. A Szlovák Önkormányzat által felállított fa keresztet régi, a környékre jellemző máltai kereszthez hasonló faragott fejfák és síremlékek veszik körül. A XIX. század végéről és XX. század elejéről megmaradt emlékeken szlovák feliratok is találhatóak. A park a régi fejfák és kő síremlékek megőrzése érdekében készült el 2002 nyarán, melyben a tánccsoport fiú tagjai működtek közre. A park elkészülte óta, minden évben Mindenszentek napja előtt őszi virágcsokrok, koszorúk kerülnek a fejfákra, síremlékekre, melyeket a csoport tagjai készítenek el. A hagyományőrzés részeként november 1-én térzenével, népviselettel, virágokkal és gyertyákkal emlékezünk meg őseinkről.


A Mindenszentek kapcsán több, a vallási élettel kapcsolatos tevékenység köthető még a tánccsoporthoz. Szintén a temetőben került felállításra a lélekharang, melyet azóta temetéseken és megemlékezéseken használnak. 2005-ben került felszentelésre a falu egykori határában állt és a háború alatt lerombolt Panenka Mária szobor, két évvel később pedig a polgármesteri hivatal előtt álló szlovák kápolna. Mindkét szakrális hely rekonstrukcióját a hagyományőrző kör koordinálta, a tánccsoport tagjai pedig munkájukkal segítették. A hagyományőrző kör tagjai felújították és minden évben szlovák-magyar nyelven végzik az adventi szálláskeresést.


Az Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör összegyűjtötte az Ecseren még fellelhető régi szlovák imakönyveket és énekeskönyveket, valamint a népi vallásosság jellemző szenténekeit, melyeket a fiatalabb generáció is megtanult, akik egyházi ünnepeken büszkén öltik magukra régi népviseletünket. Ismét szlovák nyelvű szentmisék bemutatására került sor az egyesület kezdeményezésére az ecseri templomban.

 

 

 

Utoljára frissítve ( 2009 július 09., csütörtök 21:12 )  


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu