Ön itt van: Főoldal Hírek

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Latest

Regionális népdalverseny

Email Nyomtat PDF

A Laky Ilonka általános iskola diákjai nagy sikerrel szerepeltek a Magyarországi Szlovákok Szövetsége által rendezett regionális népdalversenyen. Az ecseri gyerekek helyi szlovák népdalokkal mind csoportos, mind pedig egyéni kategóriában továbbjutottak az országos döntőbe.

Utoljára frissítve ( 2019 május 16., csütörtök 17:22 )
 

Évforduló

Email Nyomtat PDF

 

A mai napon van annak az évfordulója, hogy Ecser község elöljárósága és báró Grassalkovich Antal szerződésben szabályozta az Ecserre települt lakosság kötelességeit és jogait. Az okmányt 1728. április 25-én írta alá Pesten Piros András ecseri bíró, Merczel János, Valkai Mihály és Hrenek Ferencz esküdtek, illetve báró Grassalkovich Antal, a község birtokosa. Ez volt az alapja annak, hogy a török kor pusztításai után Ecseren szervezett keretek közt megindulhatott a fejlődés.

 

Utoljára frissítve ( 2019 április 28., vasárnap 14:51 )
 

Pályázati támogatás elnyerése 2019/1

Email Nyomtat PDF

Az Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör

2019. évi kulturális programjaihoz

a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

„Szlovák kulturális nap Ecseren” című program megvalósításához a NEMZ-KUL-19-0804 számú pályázati támogatással 500.000,- Ft - azaz Ötszázezer Forint - vissza nem térítendő támogatást nyújtott, mely az egyesület munkáját segítette a program megvalósításában, illetve az ecseri szlovák közösség identitástudatának erősítésében is fontos szerepet játszott.

 

Sibálás

Email Nyomtat PDF

Az Ecseri Hagyományőrző kör Vencsek tánccsoportja az idén felújította a húsvétkeddi „sibálás” hagyományát. A régi ecseri szokás szerint azokat a fiúkat keresték fel a lányok, akik húsvéthétfőn meglocsolták őket. Rövid köszöntőt mondtak szlovákul, majd friss fűzfavesszőből font korbáccsal megveregették a legényeket, hogy azok egész esztendőben egészségesek és erősek legyenek. A sibálást tojással és kaláccsal köszönte meg a fiúk édesanyja. A népszokás felelevenítésén örömmel vettek részt azok az idős ecseriek is, akik gyerekkorukban maguk is őrizték az akkor még elő hagyományt.

Utoljára frissítve ( 2019 április 28., vasárnap 14:49 )
 
10/54 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

 Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.
  • Tel: (+36) 30-6974-257
  • Email: info@zoldkoszoru.hu