Ön itt van: Főoldal Hírek

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Latest

Bad Nenndorf! Hamarosan érkezünk!

Email Nyomtat PDF

Felnőtt táncosaink az idén Bad Nenndorf németországi városba látogatnak, ahol 2009 nyarán is jártak. A csoport az újhartyáni trubacsokon keresztül ismerkedett meg a várossal, az ott élő zenészekkel és táncosokkal. A fellépéseken túl 2009-ben számos programon vettek részt a kiutazó magyarok, így tekintették meg Hamburg, illetve Hannover városát is. A német ismerősök 2010-ben jártak Magyarországon, felléptek Ecseren és több településen is. Idén, 2012-ben ismét a hazaiak utaznak Németországba. Az útra lelkesen készülnek táncosaink, hiszen hetente többször próbálnak (5 tánckoreográfiát visznek az útra) és az évekkel ezelőtti emlékeket idézik fel: a rég látott ismerősöket, a közös táncokat, énekléseket, élményeket.

Utoljára frissítve ( 2012 július 03., kedd 14:12 )
 

Mozgalmas hétvége

Email Nyomtat PDF

Mozgalmas hétvégét tudhatunk magunk mögött!

2012. június 15.-én pénteken és 16.-án szombaton nem pihentek a hagyományőrzők és a néptáncosok. Péntek este hagyományőrzőink az „Imalánc Ecser körül” kezdeményezés keretén belül körbesétálták a falut imádkozva és énekelve. Az útnak induló csoport 3 és fél óra alatt kerülte meg a falut megállás nélkül. Szombaton a tervezettnek megfelelően került megvalósításra a Múzeumok Éjszakájának programja. Néptáncosaink többszöri tárlatvezetést tartottak a tájházban, kenyérlángost sütöttek, különböző viseletekben jelentek meg és táncoltak. Az éjfélig tartó Pajta-filmszínház keretében pedig az érdeklődők a tánccsoport korábbi fellépéseit tekinthették meg.

Utoljára frissítve ( 2012 június 25., hétfő 17:10 )
 

Múzeumok Éjszakája

Email Nyomtat PDF

Már több éves hagyományként idén is nyitva lesz az Ecseri Tájház a Múzeumok Éjszakáján. Azonban nem csak éjjel, hanem már délután is programokkal várják a szervezők az érdeklőket. Idén a rendezvény új helyszínnel is bővül: az ecseri templom nyílt művészettörténeti óráján vehetnek részt a látogatók.

2012. június 16-án, szombaton az Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör, az Ecseri Szlovák Önkormányzat és a Rábai Miklós Művelődési Ház és Könyvtár együtt szervezi meg az „Ecseri Múzeumok Éjszakáját” a község tájházában. Délután 16 órától este 20 óráig minden órában tárlatvezetés lesz a tájházban, ahol a látogatók a ház történetével, a berendezésekkel ismerkedhetnek meg. A tárlatvezetéseket követően minden órában más és más mesterség mutatkozik be az udvaron, lesz lószőr-ékszerkészítő, szőnyegszövő, kosárfonó és fazekas is. A rendezvény ideje alatt a Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör táncegyüttesének felnőtt táncosai „folklór-divatbemutatót” tartanak és különböző ecseri viseletekbe öltözve várják (óecseri viselet, ünnepi ruhák, munkaruhák, újasszony viselet) a látogatókat, továbbá saját készítésű, kemencében sütött kenyérlángossal is kedveskednek. A táncegyüttes este 20 órakor táncprodukciót mutat be, melyet a pajtában és az udvaron megrendezett „Pajta-filmszínház” programja követ, ahol a táncegyüttes korábbi fellépéseit tekinthetik meg az érdeklődők „rendhagyó körülmények között”.

A rendezvény keretein belül délután 18 órakor az ecseri templom nyílt órájára hívjuk községünk lakóit és a hozzánk látogatókat. Ecser legrégibb épülete évszázadok óta emelkedik a falu fölé. A kívülről jól ismert épület belsejébe várjuk az érdeklődőket nyílt óránkra, akik a program során megismerkedhetnek az idén 272 éves barokk templom történetével, építészeti megoldásaival, berendezésével is.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! A programokon való részvétel ingyenes!

A rendezvény ideje alatt a vendéglátásról Kovács Márton gondoskodik.

 

Utoljára frissítve ( 2012 június 13., szerda 10:02 )
 

Felavattuk a hidat

Email Nyomtat PDF

Felavattuk a felújított Szerelem-patak hidat!

A felújított Szerelem-patak híd több szempontból is jelkép lehet számunkra. Összeköti a Széchenyi utca két oldalát, összeköti a múltat és a jelent, hiszen a falu közepén álló híd hosszú idő óta szolgálja az ecserieket. A felújított híd patinás, régies jellegével is ezt kívántuk kifejezni.

A híd jelképe lehet a településünkön belüli összefogásnak is, hiszen elkészülte több szervezet együttműködésének köszönhető: a főutca megújulását, parkosítását a községi önkormányzat kezdeményezte. Ebbe a folyamatba kapcsolódott be az Ecseri Szlovák Önkormányzat és a Zelený veniec Hagyományőrző Kör az egyik patakhíd felújítását vállalva, a hídon álló szoborfülke pedig az Ecseri Rózsafüzér Társulat adománya. Megújult hidunk így jelképe lehet a falu tót őslakossága és újabb lakói közti egyetértésnek, Ecser vallásos és kevésbé vallásos polgárai közti egységnek, a községi önkormányzat és a civil szervezetek közti jó kapcsolatnak is. A kulcsszó: mindannyian ECSERIEK vagyunk és mindannyian tenni akarunk lakóhelyünkért.

Ez a tenni akarás jellemezze továbbra is Ecser lakosságát, fordítsunk gondot környezetünkre ne csak telekhatárunkon belül, hanem azon kívül is. Szép példák akadnak erre Ecseren és jó hír, hogy a felújított híd és szoborfülke gondozását is vállalta már egy ecseri család. Ezt folytatva méltán lehetünk büszkék az évszázadok óta a környékbeli falvaktól kapott jelzőnkre: „azok a büszke ecseriek – tí hrdí ečeraňá”.

A hídon álló Prágai Kisded szobor az ecseri templomot díszítette évtizedekkel ezelőtt. Az akkori Ecseri Rózsafüzér Társulat ajándékozta templomunknak, mely később raktárba került. A sérült szobrot a Hagyományőrző Kör restauráltatta – a sors fintorának köszönhetően – kétszer is, hogy méltó dísze lehessen településünknek.

Az eredeti szobor Prágában található. A barokk alkotás a gyermek Jézust ábrázolja a kor ízlésének megfelelően főúri viseletben, koronával, királyi palástban, bal kezében a földgömböt jelképező almával, áldást osztva. A szobor Spanyolországban készült az 1600-as évek első felében. Prágába kerülése után számos csoda kötődött hozzá. Kultuszának fénykora a 18. századra tehető, amikor a hódító protestáns svéd csapatok is tiszteletüket fejezték ki iránta. Történetét a prágai magyar származású Imre atya írta meg 1737-ben. Tisztelete ezután terjedt el a Monarchia valamennyi országában, számtalan másolat készült az eredeti szoborról, melynek maga Mária Terézia is nagy tisztelője volt. Ecseren is tisztelettel ápolták – ápolják kultuszát, melynek bizonyítéka, hogy az adventi szálláskeresés során minden évben felcsendülnek még ma is szlovákul és magyarul a Prágai Kisdedhez szóló dallamok.

Az ecseri restaurált szobormásolat megáldására az Úrnapi körmenet alkalmával kerül sor.


Utoljára frissítve ( 2012 június 04., hétfő 14:52 )
 
67/74 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

 Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.
  • Tel: (+36) 30-6974-257
  • Email: info@zoldkoszoru.hu