Ön itt van: Főoldal Hírek

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Latest

Partnerséget építünk

Email Nyomtat PDF

 

Partnerséget építünk

A „Partnerséget építünk” projekt keretében kerül megvalósításra Ecser község és Cabaj-Čápor szlovákiai település első találkozója, melynek célja, hogy a két község megismerje egymást. November 13-14-én látogatnak a szlovákiai község képviselői és civiljei Ecserre, ahol közös programokra kerül sor.
Az projektet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) társfinanszírozza.
Jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

Utoljára frissítve ( 2011 április 19., kedd 21:35 )
 

Márton napi Tollfosztó

Email Nyomtat PDF

TOLLFOSZTÓ CINKOTÁN

A Budapest közvetlen szomszédságában lévő települések a csaknem 300 évvel ezelőtti telepítések következtében szlovák lakossokkal népesültek be. Az itt élő őslakosok ma is hűen őrzik elődei kultúráját, szokásait. A főváros és a modern kor asszimilációs hatásainak ellensúlyozására, nemzetiségi kultúrájuk ápolására hozták létre közös egyesületüket. A “Márton napi tollfosztó” est november 20-án került megrendezésre a régióhoz tartozó Cinkotán. A rendezvényen részt vettek régiónk hagyományőrző néptánc és népdal csoportjai, valamint a hagyományos tót kultúrát magukénak érző lakosok is Cinkotáról, Keresztúrról, Ecserről, Maglódról, Dabas-Sáriból, Pilisről, Csomádról, Csömörröl, Kerepesről, Kistarcsáról, Nagytarcsáról, Tárnokról és Sóskútról összesen mintegy 500 fő. A tótkomlósi fúvószenekar csodálatos hangversenye után a Csömöri Furmicska Néptáncegyüttes, a Maglódi Kacamajka Néptánccsoport, a Sóskúti Vecsernyica Néptáncegyüttes és a Kistarcsai Pannónia Hagyományőrző Csoportja lépett fel. A folklórprogramot batyusbál követte.

Utoljára frissítve ( 2009 december 02., szerda 15:33 )
 

Arany minősítés!

Email Nyomtat PDF

Arany minősítést kaptak az ecseri néptáncosok

Az Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes a legjobbak között szerepelt 2009. november 14-én Szarvason az Országos Néptánc minősítő seregszemlén.

A mieink a helyi gyűjtés alapján koreografált „Ó-ecseri szlovák táncok” című produkcióval mutatkoztak be, mely a szakmai zsűri egyhangú tetszését váltotta ki.

A Szilágyiné Suba Éva által készített koreográfia az 1947-es Rábai gyűjtés archív felvételeit felhasználva, régi ecseri népdalok zenei anyagára épül. Megtalálható benne a lírai ballada, a lányok karikázója, a Murár bácsitól ránk maradt 48-as verbunk motívumok, a lassú és a friss csárdás és a jellegzetes ecseri mars is.

A zsűri táncfolklorisztika hitelességét, az előadásmódot, a koreográfiát, a népviseletet, a színpadi megjelenést, valamint az ének és a zene harmóniáját vizsgálva az ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttesnek arany mínősítést ítélt meg.

Emellett különdíjjal jutalmazta a zsűri az ecserieket a népdalok előadásmódjáért is.

A szép sikert hosszú felkészülés előzte meg, melyben nem csak a néptáncosok, hanem az ecseri hagyományőrző közösség munkája is benne van, hiszen a sok biztatás, elismerés, a népviseleti ruhák gondozása, régi szlovák népdalaink ápolása mindannyiunk érdeme.


Utoljára frissítve ( 2009 december 02., szerda 15:32 )
 

Beszámoló a 2009-es évről

Email Nyomtat PDF

Az ecseri néptáncosok külföldi és hazai szereplései:

 

A Zelenỳ veniec Néptánccsoport az idei évben több alkalommal is lehetőséget kapott hogy gazdag néphagyományainkat határokon innen és túl bemutathassa.

Májusban Szlovákiában járt az együttes. Tőketerebesen és környékén örömmel fogadták néptáncosainkat, akik a fesztivál gáláján a híres Ecseri Lakodalmast mutatták be nagy sikerrel. A néptáncosoknak különleges élményt nyújtott a határon átnyúló tokaji pincerendszerben tett látogatás, mely során természetesen nem maradt el a borkóstolás sem.

A nyár folyamán számos belföldi meghívást is kapott a csoport. A gyömrői tájház megnyitásán, a veresegyházi néptánctalálkozón is nagy sikerrel szerepelt az együttes. A szarvasi aratónapon nem csak táncaikat, hanem aratási és marokszedési tudásukat is megmutatták, melyet különdíjjal jutalmazott a zsűri, az ecseri aratóreggeli szintén különdíjat kapott a versenyen. A pilisi régiós szlovák napon a nyugdíjas csoporttal együtt szerepeltek az ecseri táncosok.

Az idei ecseri Grassalkovich nap különlegességét a magas-Tátrából érkezett Zelenỳ Jawor lengyel néptáccsoport műsora adta, de felléptek a kistarcsai hagyományőrzők és a budapesti Lipa néptáncegyüttes is. Az ecseri fiatal és nyugdíjas táncosok közös produkciója ekkor is a híres Ecseri lakodalmas volt, melyet az éppen 10 éve újjáalakult együttes jubileuma alkalmából mutattak be. Az ecseri szlovák önkormányzat partnertelepülésének – a Nyitra megyei Cabaj-Csápor – delegációja is elismerően nyilatkozott hagyományaink őrzéséről.

Augusztusban két külföldi szereplésre is meghívták az ecseri néptánccsoportot. A csehországi Rožnov nad Radhostemben megrendezett nemzetközi „Jánosikov dukát” fesztiválon Magyarországot az ecseriek képviselték. A többnapos rendezvényen nagy sikert arattak néptáncosaink dinamikus műsorukkal és gyönyörű népviseletükkel.

A hónap végén Németországban járt az együttes. Az Alsó-szászországi Bad Nenndorf adott otthont a hagyományőrző csoportok többnapos nemzetközi fesztiváljának. A Hannover melletti településre 50 néptánccsoport érkezett. A mintegy hatvanezer néző csodálattal nézte az ecseriek temperamentumos táncát és színes viseletét. A közel egyhetes fesztivál alatt a német vendéglátók gazdag programokról és látnivalókról gondoskodtak, a táncosok gazdag élményekkel tértek vissza Ecserre.

Utoljára frissítve ( 2009 november 11., szerda 22:59 )
 
67/68 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

 Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.
  • Tel: (+36) 30-6974-257
  • Email: info@zoldkoszoru.hu