Ön itt van: Főoldal Hírek

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Latest

Itt a tavasz!

Email Nyomtat PDF

A tavaszi napsütés a Zöldkoszorú Néptáncegyüttes táncosait is mozgásba hozta és kirándulásra ösztökélte. Napsütéses vasárnapi délutánon a táncosok gyalogtúrára indultak a Merzse mocsárhoz, ahol sütkérezve, pihenéssel töltötték el a délutánt és olykor-olykor a hangos kacagásukkal túlharsogták a mocsár élővilágában fészkelő sokfajta madár hangját.

 

Utoljára frissítve ( 2012 április 01., vasárnap 10:27 )
 

2012

Email Nyomtat PDF

A Zöldkoszorú Néptáncegyüttes táncosai újult erővel kezdtek neki a 2012-es évnek. A szerdai táncpróbák mellett hétvégi tánctanulások is megvalósultak már, hiszen már két vasárnapi próbán vannak túl táncosaink. Január 28-án került sor az év első fellépésére, a csoport sikeresen szerepelt műsorával Budapesten, egy farsangi összejövetelen.

 

Katolikus szlovák találkozó

Email Nyomtat PDF


2011. október 8-án került megrendezésre Ecseren a Váci Egyházmegyéhez tartozó katolikus szlovák őslakosságú települések találkozója. A korábbi kezdeményezés folytatásaként megrendezett eseményen a régió 12 településéről, illetve a határon túlról is érkeztek zarándokok. A résztvevők számára szlovák-magyar ünnepi misét celebrált az ecseri Szent Antal plébániatemplomban Tóth Domonkos nagyszombati segédpüspök és dr Varga Lajos váci segédpüspök. A találkozón megjelent az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Fuzik János is. A szentmisén szlovák és latin énekekkel közreműködött a Gaudium Dominis énekkar, az ecseri ifjúsági templomi kórus és a Pilisszentkereszti pávakör is. Mindkét egyházi méltóság hangsúlyozta identitástudatunk erősítését, nemzetiségi hagyományainkhoz, hitünkhöz való hűségünk szükségességét.
A szentmise után körmenet indult a Panenka Mária kegyhelyhez, ahol a Nagyszombatból érkezett két plébános tartott szlovák nyelvű litániát. Az ünnepségen elhangzott Asztalos Julianna ecseri naiv költő Panenka Mária – Tót Madonna című verse szlovák és magyar nyelven, valamint a Sári Asszonykórus szlovák máriás énekei emelték az esemény színvonalát. A csaknem félezer fő részvételével megtartott körmenet fúvószenei kísérettel zajlott.
A résztvevők megtekintették a templom előtti Grassalkovich téren a most elkészült Sedembolestná Panna Mária kápolnáját is.
A körmenet végeztével a zarándokok visszatértek a Rábai Miklós művelődési házba, ahol vendéglátás következett.
Ezt követően a résztvevő csoportok szlovák kultúrműsorára került sor, ahol a csoportok bemutathatták szűkebb hazájuk néptánc és népdal örökségét. A nap táncházzal zárult.

A résztvevők a következő településekről érkeztek: Nagyszombat, Kerepes, Csömör, Rákoskeresztúr (Budapest, 17. ker), Maglód, Cinkota (Budapest 16. ker), Dabas-Sári, Isaszeg, Pilisszentkereszt, Erdőkürt, Nógrádsáp, Vác, Ecser.

Az eseményről tudósított a Magyar Televízió és a Duna televízió, a regionális TV, illetve a Ludové Noviny, valamint az ecseri önkormányzat Cserfa című lapja is.

Utoljára frissítve ( 2011 november 18., péntek 20:52 )
 

Regionális szlovák imanap

Email Nyomtat PDF

Regionális szlovák imanap

2011. október 8-án kerül megrendezésre Ecseren a váci egyházmegye regionális szlovák imanapja. Az imanap szervezésében csoportunk is közreműködik, illetve a kulturális műsor keretein belül táncosaink is bemutatkoznak. Várjuk október 8-án az érdeklődő részvevőket a következő programokra!

11.00. Szlovák-magyar-latin ünnepi szentmise az ecseri Szent Antal plébániatemplomban (2233 Ecser, Grassalkovich tér 1.).

12.30. Körmenet a Panenka Máriához, szlovák nyelvű litánia.

15.00. Hagyományőrző szlovák folklórműsor a Rábai Miklós Művelődési Házban (2233 Ecser, Bajcsy Zsilinszky u. 1-3.). A műsorban közreműködnek Csömör, Kistarcsa, Cinkota, Keresztúr, Dabas-Sári, Pilisszentkereszt, Kerepes és Ecser énekkarai és tánccsoportjai.

17.00. Hagyományőrző szlovák táncház a Rábai Miklós Művelődési Házban (2233 Ecser, Bajcsy Zsilinszky u. 1-3.).

Az eseményre több községből érkeznek vendégek, zarándokok, többek között a „Partnerséget építünk” program (www.husk-cbc.eu; Híd – Ismerjük meg egymást!) keretében megismert Cabaj-Čápor szlovákiai községből is.

 


A rendezvény szervezői és támogatói: Országos Szlovák Önkormányzat SZKK Ecser, Váci Egyházmegye, Ecseri Római Katolikus Egyházközség, Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete, Ecser Községi Önkormányzat, Ecseri Szlovák Önkormányzat, Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Wekerle Sándor Alapkezelő

 
70/74 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

 Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.
  • Tel: (+36) 30-6974-257
  • Email: info@zoldkoszoru.hu