Ön itt van: Főoldal Hírek

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Latest

A Szerelem-patak varázslatos ereje

Email Nyomtat PDF

Az Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző kör kezdeményezése alapján egy régi szokás ébredt újjá tavaly nagypénteken, melyet az idei évben is megszervezünk.

A hagyomány szerint a Szerelem patak vize nagypénteken mágikus erővel rendelkezik. A tiszta víz a keresztény hit tanítása alapján az élet, a lelki megtisztulás és a termékenység szimbóluma. Ebből fakadóan tulajdonítottak elődeink varázslatos erőt a falun keresztül folyó nagypénteki víznek. A néphit úgy tartotta, hogy aki megmosdik ezen a napon a patakban, az egészséges, fiatal és szép marad a következő esztendőben, így ekkor minden évben kimentek a patakhoz mosakodni, hogy annak varázslatos erejében részesülhessenek.

Az idei évben március 29-én nagypéntek délután 17 órakor követjük elődeink hagyományait és mosdunk meg a Szerelem patakban, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk (Széchenyi u).

Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör

 

Minden ecseriért szól a harang

Email Nyomtat PDF

Az ecseri temetőben minden este hat órakor elődeink emlékére szólal meg a lélekharang. Az Ecseri Szlovák Önkormányzat képviselőtestületének határozata alapján ezzel emlékezünk az előttünk járó nemzedékekre, minden ecserire, akik településünk múltjának gazdagítói voltak, akár Ecseren, akár idenegben nyugszanak. Az esti harangszóval emlékezünk azokra is, akik hazánkért áldozták életüket a történelem viharai során.

Utoljára frissítve ( 2013 március 21., csütörtök 16:26 )
 

Elteltek az ünnepek, megkezdődött az újév

Email Nyomtat PDF

 

2012 utolsó hónapjában is tevékenyek voltak a felnőtt táncosok. Részt vettek és népviseletet öltöttek a Szlovák Önkormányzat évzáró rendezvényén, melyet Luca-napján rendeztek meg, így a lányok a hagyományokhoz híven fehér viseletben pompáztak, Lucának öltöztek és tollacskájukkal leseperték a rosszat, a bántást a résztvevőkről. Decemberben az iskolás táncosok is aktívak voltak és sokan táncra perdültek a gyerekek számára megrendezett táncházban a Művelődési Házban. Idén sem maradt el a karácsonyi meglepetés a Hagyományőrző Kör tagjai számára: a felnőtt táncosok kis adventi kapudísszel lepték meg az egyesület tagjait Advent elején. Karácsony előtti éjszakán a felnőtt csoportból a táncos lányok az elmúlt évekhez hasonlóan énekszóval lepték meg a fiúkat: a havas, jeges időben is szépen szólt a lányok karácsonyi éneke a fiúk ablaka alatt. Természetesen a felnőtt táncosok közös Karácsonyozása sem hiányozhatott a decemberből, melyen minden táncos részt vett és közösen nosztalgiáztak a 2012-es év eseményein.

Az újévet felnőtt táncosaink az újhartyáni táncos barátaikkal közösen kezdték meg, hiszen január első hétvégéjén az újhartyáni Hercel Tánccsoport várta táncosainkat vacsorával és forralt bor melletti beszélgetéssel. A két csoport az este folyamán videó film segítségével felelevenítette a 2012-es közös németországi utat és fellépést, és természetesen a tánc sem hiányozhatott a két csoport közötti találkozóról. Felnőttjeink részt vettek a II. Ecseri Böllérfesztiválon is, ahol a korán kelő vendégeket tánccal örvendeztették meg. A január és a február hónap is tartogat további fellépéseket: január 26-án Pesten, február 10-én pedig Kétsopronyban lépnek fel táncosaink farsangi rendezvények keretén belül.

Utoljára frissítve ( 2013 január 13., vasárnap 14:32 )
 

Népviseleti divatbemutató, jótékonysági est és tájház-pakolás

Email Nyomtat PDF

A novemberi hónap is tartogatott eseményeket táncosaink számára. Felnőtt táncegyüttesünk részt vett Dabas-Sáriban egy folklór divatbemutatón, ahol különböző ecseri viseletekben pompáztak a felnőttek és a nyugdíjas táncosok is. A bemutatón a közönség megcsodálhatta az óecseri viseletet, a templomi „öltönyös” viseletet, a hétköznapi viseletet, a különböző fejfedőket és a gyászviseletet is. A fiúk ünnepi és hétköznapi viseletet, továbbá arató-viseletet öltöttek magukra. Iskolás néptáncosok nyitották meg és felnőtt táncosaink zárták azt a jótékonysági estet, melyet a Rábai Miklós Művelődési Ház Beck Lóránt gyógyulásáért szervezett. Táncosaink örömmel vettek részt az eseményen és kívánnak minden jót Beck Lócinak és családjának! A tájház felújítása újabb szakaszba érkezett: a felújítást végző munkások levonultak, így ismételten a táncosok és nyugdíjasok foglalták el a házat és kezdték meg a takarítást, visszapakolást. December közepén már teljesen rendben kezdhetik meg a Szálláskereső imádságot a tájházban az ecseri egyházközség hívei.


Utoljára frissítve ( 2012 december 02., vasárnap 22:06 )
 
70/80 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu