Ön itt van: Főoldal Hírek

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Latest

Márton napi Tollfosztó

Email Nyomtat PDF

TOLLFOSZTÓ CINKOTÁN

A Budapest közvetlen szomszédságában lévő települések a csaknem 300 évvel ezelőtti telepítések következtében szlovák lakossokkal népesültek be. Az itt élő őslakosok ma is hűen őrzik elődei kultúráját, szokásait. A főváros és a modern kor asszimilációs hatásainak ellensúlyozására, nemzetiségi kultúrájuk ápolására hozták létre közös egyesületüket. A “Márton napi tollfosztó” est november 20-án került megrendezésre a régióhoz tartozó Cinkotán. A rendezvényen részt vettek régiónk hagyományőrző néptánc és népdal csoportjai, valamint a hagyományos tót kultúrát magukénak érző lakosok is Cinkotáról, Keresztúrról, Ecserről, Maglódról, Dabas-Sáriból, Pilisről, Csomádról, Csömörröl, Kerepesről, Kistarcsáról, Nagytarcsáról, Tárnokról és Sóskútról összesen mintegy 500 fő. A tótkomlósi fúvószenekar csodálatos hangversenye után a Csömöri Furmicska Néptáncegyüttes, a Maglódi Kacamajka Néptánccsoport, a Sóskúti Vecsernyica Néptáncegyüttes és a Kistarcsai Pannónia Hagyományőrző Csoportja lépett fel. A folklórprogramot batyusbál követte.

Utoljára frissítve ( 2009 december 02., szerda 15:33 )
 

Arany minősítés!

Email Nyomtat PDF

Arany minősítést kaptak az ecseri néptáncosok

Az Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes a legjobbak között szerepelt 2009. november 14-én Szarvason az Országos Néptánc minősítő seregszemlén.

A mieink a helyi gyűjtés alapján koreografált „Ó-ecseri szlovák táncok” című produkcióval mutatkoztak be, mely a szakmai zsűri egyhangú tetszését váltotta ki.

A Szilágyiné Suba Éva által készített koreográfia az 1947-es Rábai gyűjtés archív felvételeit felhasználva, régi ecseri népdalok zenei anyagára épül. Megtalálható benne a lírai ballada, a lányok karikázója, a Murár bácsitól ránk maradt 48-as verbunk motívumok, a lassú és a friss csárdás és a jellegzetes ecseri mars is.

A zsűri táncfolklorisztika hitelességét, az előadásmódot, a koreográfiát, a népviseletet, a színpadi megjelenést, valamint az ének és a zene harmóniáját vizsgálva az ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttesnek arany mínősítést ítélt meg.

Emellett különdíjjal jutalmazta a zsűri az ecserieket a népdalok előadásmódjáért is.

A szép sikert hosszú felkészülés előzte meg, melyben nem csak a néptáncosok, hanem az ecseri hagyományőrző közösség munkája is benne van, hiszen a sok biztatás, elismerés, a népviseleti ruhák gondozása, régi szlovák népdalaink ápolása mindannyiunk érdeme.


Utoljára frissítve ( 2009 december 02., szerda 15:32 )
 

Beszámoló a 2009-es évről

Email Nyomtat PDF

Az ecseri néptáncosok külföldi és hazai szereplései:

 

A Zelenỳ veniec Néptánccsoport az idei évben több alkalommal is lehetőséget kapott hogy gazdag néphagyományainkat határokon innen és túl bemutathassa.

Májusban Szlovákiában járt az együttes. Tőketerebesen és környékén örömmel fogadták néptáncosainkat, akik a fesztivál gáláján a híres Ecseri Lakodalmast mutatták be nagy sikerrel. A néptáncosoknak különleges élményt nyújtott a határon átnyúló tokaji pincerendszerben tett látogatás, mely során természetesen nem maradt el a borkóstolás sem.

A nyár folyamán számos belföldi meghívást is kapott a csoport. A gyömrői tájház megnyitásán, a veresegyházi néptánctalálkozón is nagy sikerrel szerepelt az együttes. A szarvasi aratónapon nem csak táncaikat, hanem aratási és marokszedési tudásukat is megmutatták, melyet különdíjjal jutalmazott a zsűri, az ecseri aratóreggeli szintén különdíjat kapott a versenyen. A pilisi régiós szlovák napon a nyugdíjas csoporttal együtt szerepeltek az ecseri táncosok.

Az idei ecseri Grassalkovich nap különlegességét a magas-Tátrából érkezett Zelenỳ Jawor lengyel néptáccsoport műsora adta, de felléptek a kistarcsai hagyományőrzők és a budapesti Lipa néptáncegyüttes is. Az ecseri fiatal és nyugdíjas táncosok közös produkciója ekkor is a híres Ecseri lakodalmas volt, melyet az éppen 10 éve újjáalakult együttes jubileuma alkalmából mutattak be. Az ecseri szlovák önkormányzat partnertelepülésének – a Nyitra megyei Cabaj-Csápor – delegációja is elismerően nyilatkozott hagyományaink őrzéséről.

Augusztusban két külföldi szereplésre is meghívták az ecseri néptánccsoportot. A csehországi Rožnov nad Radhostemben megrendezett nemzetközi „Jánosikov dukát” fesztiválon Magyarországot az ecseriek képviselték. A többnapos rendezvényen nagy sikert arattak néptáncosaink dinamikus műsorukkal és gyönyörű népviseletükkel.

A hónap végén Németországban járt az együttes. Az Alsó-szászországi Bad Nenndorf adott otthont a hagyományőrző csoportok többnapos nemzetközi fesztiváljának. A Hannover melletti településre 50 néptánccsoport érkezett. A mintegy hatvanezer néző csodálattal nézte az ecseriek temperamentumos táncát és színes viseletét. A közel egyhetes fesztivál alatt a német vendéglátók gazdag programokról és látnivalókról gondoskodtak, a táncosok gazdag élményekkel tértek vissza Ecserre.

Utoljára frissítve ( 2009 november 11., szerda 22:59 )
 

Táncforgatag

Email Nyomtat PDF

A Szlovák Közművelődési Központ idén első alkalommal „Táncforgatag” címmel szlovák néptánctalálkozót rendez, melyre hazai szlovák hagyományőrző csoportokat és táncegyütteseket hívott meg. A találkozó célja elsősorban a hazai szlovák tánchagyományok bemutatása és a résztvevő csoportok zsűri által történő minősítése, szakmai segítése. Az esemény Szarvason kerül megrendezésre 2009. november 14-15-én, melyen együttesünk is képviselteti magát a táncegyüttesek kategóriájában. A csoport a minősítő találkozóra Szilágyiné Suba Éva Óecseri táncok koreográfiájával készül, melyet a Galga zenekar fog kísérni.

Időpont: 2009. november 14-15.

Helyszín: Szarvas, SZÁMK Vajda Péter Művelődési Központ (Kossuth tér 3.)

PROGRAM

2009. november 14. (szombat)

9:00-11:00 Regisztráció (SZÁMK Vajda P. Művelődési Központ, előcsarnok); Szálláselfoglalás (eligazítás az előcsarnokban)

9:00-12:30 Színpadbejárás (a délutáni órákban nem lesz rá lehetőség)

13:00-13:15 Ünnepélyes megnyitó (SZÁMK, színházterem)

13:15-14:30 Hagyományőrző csoportok bemutatója

14:30-15:00 Technikai szünet

15:00-17:30 Néptáncegyüttesek bemutatója

17:30-19:30 Vacsora

19:00-19:45 Tessedik Táncegyüttes előadása

20:00-24:00 Táncház. (SZÁMK, előcsarnok)

2009. november 15. (vasárnap)

9:00-11:00 Nyílt szakmai értékelés (SZÁMK, színházterem)

11:00- Szabad program, elutazás.

További fellépők:

Komlós Táncegyüttes (Tótkomlós); Lipa Táncegyüttes (Budapest), Szivárvány Táncegyüttes (Kiskőrös), Večernica Táncegyüttes (Sóskút), Kacamajka (Maglód), Furmička (Csömör), Keresztúr Hagyományőrző Kör (Budapest, XVII. kerület), Pannónia – Hagyományőrző (Kistartcsa), Püspökhatvani Népi Együttes, Asszonyi Hangok Hagyományőrző Csoport (Csővár), Rozmarín Hagyományőrző (Vanyarc)

Utoljára frissítve ( 2009 november 26., csütörtök 21:06 )
 
További cikkek...
80/81 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu