Ön itt van: Főoldal Hírek

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Latest

Támogatás

Email Nyomtat PDF

ECSERI ZELENÝ VENIEC HAGYOMÁNYŐRZŐ KÖR

Regisztrációddal is támogathatod hagyományőrző munkánkat!

**MÁRCIUS 18-ig** lehet jelentkezni a szlovák nemzetiségi választópolgárok névjegyzékére!

Azok, akik még nem jelentkeztek a szlovák nemzetiségi választók névjegyzékére, de szeretnék szavazatukkal támogatni a magyarországi szlovák nemzetiségi szószóló tevékenységét, azok még regisztrálhatnak a Nemzeti Választási Iroda honlapján, vagy papír formátumon a helyi választási iroda vezetőjénél, tehát a helyi jegyzőnél.

Aki már a korábbi években regisztrált, annak csak abban az esetben kell regisztrációját módosítani, amennyiben pártlista helyett, nemzetiségi listára szeretne szavazni!

Kérjük támogassátok a szlovák nemzetiségi szószólónkat, valamint a szlovák nemzetiséget!

 

A regisztrációval kapcsolatban érdeklődni a +36-30-6334883 telefonszámon lehet!

 


 

Utoljára frissítve ( 2022 március 05., szombat 19:16 )
 

2022-ben elnyert támogatások

Email Nyomtat PDF

Köszönjük!

 

NCIV-KP-1-2022/1-000233 - 1.650.000 Ft

NKUL-KP-1-2022/2-001404 - 378.000 Ft

NKUL-KP-1-2022/1-000569 - 300.000 Ft

Utoljára frissítve ( 2022 február 23., szerda 23:13 )
 

Keresztek felújítása

Email Nyomtat PDF

 

Ecser ófalusi részén a népi vallásosság jegyei mutatkoznak a 19. század végéről és a 20. század elejéről származó útmenti kőkereszteken. A falusi keresztek egykor a település akkori lakott területének határait jelölték.

A benzinkút mellett álló ú.n. "Zsilinszki-kereszt' az idősek elmondása szerint a legelőre kihajtott állatok védelmezője volt, mivel minden nap ez előtt haladtak el a falu jószágai. Az 1908-ban Zsilinszki Mihály és Pintér Anna által állíttatott kőkereszt és környéke kedvelt imádkozó- és pihenőhelye volt a Máriabesnyőre igyekvő gyalogos zarándokoknak is. A Sáriból és Vecsésről érkező búcsúsok minden évben itt pihentek meg.

Ecser legrégebbi fennmaradt útmenti keresztje a Rákóczi utcában álló, 1881-ben Jedlicska Antal és Mészáros Ilona által állított ú.n. "Jedlicska-kereszt", mely egyben a település legrégebbi köztéri szobra is. Egykor a falu nyugati határát jelölte, ma már beépített területen, a temető felé vezető utat mutatja. A kereszt eredeti helye a Petőfi utca alsó részében működő temető volt, melynek felszámolása után került a kereszt egy Rákóczi utcai ház udvarába, majd a jelenlegi helyére.

Mindkét kereszt több mint egy évszázad óta áll településünkön, az ecseriek rendszeresen gondozzák, friss virággal díszítik azokat. A Ecser vallásos lakosság keresztjáró napokon rendszeresen felkereste és mai is felkeresi ezeket a keresztet is.

Az idő vasfoga mindkét keresztet megviselte, többszöri felújításuk ellenére ismét restaurálásra szorultak.

Magyarország Kormánya és az Ecseri Szlovák Önkormányzat támogatásával 2021 őszén mindkét kereszt megújult. A kőkeresztek csiszolása mellett a benzinkút mellett álló kereszt korszerű kőfestést is kapott, mivel ezen még a második világháború lövéseinek nyomai is látszottak. A Rákóczi utcai kereszt környezete is megújult, a térkövezés költségeit az Ecseri Szlovák Önkormányzat vállalta. A kereszteken függő Krisztustesteket Szlovákiában restaurálta Kelemen Ferenc.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 650.000,-Ft értékű pályázati támogatását (NKER-KP-1-2021/1).

 

 


 

Utoljára frissítve ( 2022 február 11., péntek 17:37 )
 

Böllérfesztivál

Email Nyomtat PDF

Az Ecseri tájház ad otthont 2022 január 8-án a hagyományos Böllérfesztiválnak, melyen autentikus környezetben versenyeznek a résztvevő csapatok.

 


 

Utoljára frissítve ( 2022 január 08., szombat 10:01 )
 
16/76 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu