Ön itt van: Főoldal Hírek

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

Latest

Nagypénteki mosdás

Email Nyomtat PDF

Az ecseri hagyományőrzők az idén is hűen ápolták nagypénteki hagyományaikat. Sokan összegyűltek a Szerelem patak partján hogy az elődöktől tanult szlovák böjti énekek kíséretében megmosakodjanak a falut átszelő Szerelem patakban. Programunkra a környékbeli települések hagyományőrzői is eljöttek. Az ecseri néphagyomány úgy tartja, hogy aki nagypénteken kimegy a patakhoz mosakodni, egész éven át egészséges és szép lesz. Az idei programot - melyen több százan vettek részt - rögzítette a Duna TV Domovina magazinja is.


 

Utoljára frissítve ( 2019 április 28., vasárnap 14:48 )
 

Nagypénteki mosdás

Email Nyomtat PDF

A hagyomány szerint az ecseri Szerelem patak vize nagypénteken mágikus erővel rendelkezik. A tiszta víz a keresztény hit tanítása alapján az élet, a lelki megtisztulás és a termékenység szimbóluma. Ebből fakadóan tulajdonítottak elődeink varázslatos erőt a falun keresztül folyó nagypénteki víznek. A néphit úgy tartotta, hogy aki ezen a napon megmosdik a patakban, az egészséges, fiatal és szép marad a következő esztendőben. Ezért minden évben kimentek a patakhoz mosakodni, hogy annak varázslatos erejében részesülhessenek.

Az idén április 19-én Nagypéntek délelőtt 10 órakor követjük elődeink hagyományait és mosdunk meg a Szerelem patakban (Széchenyi u.).

Az eseményt idén rögzíti a Duna TV is. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Utoljára frissítve ( 2019 április 28., vasárnap 14:41 )
 

Zárszámadó közgyűlés

Email Nyomtat PDF

Az Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör március 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elmúlt időszak eseményeiről és az egyesület által működtetett néptánccsoportok tevékenységéről hallott beszámolót az egyesület tagsága. A beszámolókat követően színvonalas műsort adtak táncosaink: Pozsonyi polgári táncokat, Hegyközi, Zempléni és Nyitrai néptánc koreográfiát mutattak be csoportjaink. Az est hivatalos részét finom vacsora és jó hangulatú farsangi bál zárta, melyen a Hartyáni trubacsok biztosították a talpalávalót.

 

Utoljára frissítve ( 2019 április 28., vasárnap 14:36 )
 

Kiállítás Ráckevén

Email Nyomtat PDF

A ráckevei Árpád múzeum női fejviseleteket bemutató időszaki kiállításán, az ecseri menyasszony kontyolása is megtekinthető. A múzeumi életképben láthatjuk az ecseri menyasszonyi koszorút, a bujdost és a kikötött kendőt is. A néprajzi kiállítás március végéig tekinthető meg.

Utoljára frissítve ( 2019 április 28., vasárnap 14:28 )
 
3/45 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

 Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.
  • Tel: (+36) 30-6974-257
  • Email: info@zoldkoszoru.hu