Ön itt van: Főoldal

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

JA slide show
 

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

már.20

Farsang

Farsang Cabaj- Čáporon

A „Partnerséget építünk” projekt keretében 2011. február 26-án és 27-én az Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör felnőtt és nyugdíjas tánccsoportjai Szlovákiába, Cabáj-Čápor községbe utaztak, hogy részt vegyenek a szlovákiai község farsangi bálján és ott bemutassák az ecseri viseletet és tánchagyományokat. A felnőtt tánccsoport több tánckoreográfiával is színpadra lépett, azonban a műsor zárásaként a legnagyobb sikert az Ecseri Lakodalmas bemutatása jelentette. A farsangi bálon a helyiek is felléptek, akik ének és zene hagyományaikat mutatták be, illetve farsangbúcsúztató szokásaikat (a nagybőgő temetése) is megjelenítették az este folyamán.
A kétnapos programban a fellépésen túl egyéb események is történtek. Az ecseri csoportok ellátogattak Gróf Grassalkovich Antal szülőházához Mojmírovce-én, ahol koszorút helyeztek el, illetve a községben található kastélyt is megtekintették, ahol Grassalkovich Antal tiszteletére készített kiállítás is látható. Vasárnap reggel a csoportok részt vettek a helyi szentmisén, ahol az atya a mise liturgiájába is belefűzte az ecserieket, a szentbeszédben pedig felolvasta Ecser történetét. A misén lelkesen vett részt a helyi ifjúsági közösség, akik gitáros énekekkel színesítve a misét, várták az ecseri vendégeket.
A projekt keretén belül a két község következő találkozójára május 1-én kerül sor, amikor szlovákiai vendégeink látogatnak el az ecseri majálisra.

 
feb.20

Partnerséget építünk

A „Partnerséget építünk” projekt keretében kerül sor Ecser község és Cabaj-Čápor szlovákiai település második találkozója, melynek célja, hogy a két községben működő kulturális csoportok megismerjék egymást. Február 26-án és 27-én az Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör felnőtt és nyugdíjas táncosai Szlovákiába látogatnak. A szlovákiai kulturális programon táncosaink több tánckoreográfiát is bemutatnak, köztük a híres Ecseri Lakodalmast, melyet a kinti közönség nagy érdeklődéssel vár.

 
nov.26

Márton napi Tollfosztó

TOLLFOSZTÓ CINKOTÁN

A Budapest közvetlen szomszédságában lévő települések a csaknem 300 évvel ezelőtti telepítések következtében szlovák lakossokkal népesültek be. Az itt élő őslakosok ma is hűen őrzik elődei kultúráját, szokásait. A főváros és a modern kor asszimilációs hatásainak ellensúlyozására, nemzetiségi kultúrájuk ápolására hozták létre közös egyesületüket. A “Márton napi tollfosztó” est november 20-án került megrendezésre a régióhoz tartozó Cinkotán. A rendezvényen részt vettek régiónk hagyományőrző néptánc és népdal csoportjai, valamint a hagyományos tót kultúrát magukénak érző lakosok is Cinkotáról, Keresztúrról, Ecserről, Maglódról, Dabas-Sáriból, Pilisről, Csomádról, Csömörröl, Kerepesről, Kistarcsáról, Nagytarcsáról, Tárnokról és Sóskútról összesen mintegy 500 fő. A tótkomlósi fúvószenekar csodálatos hangversenye után a Csömöri Furmicska Néptáncegyüttes, a Maglódi Kacamajka Néptánccsoport, a Sóskúti Vecsernyica Néptáncegyüttes és a Kistarcsai Pannónia Hagyományőrző Csoportja lépett fel. A folklórprogramot batyusbál követte.

 
nov.26

Arany minősítés!

Arany minősítést kaptak az ecseri néptáncosok

Az Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes a legjobbak között szerepelt 2009. november 14-én Szarvason az Országos Néptánc minősítő seregszemlén.

A mieink a helyi gyűjtés alapján koreografált „Ó-ecseri szlovák táncok” című produkcióval mutatkoztak be, mely a szakmai zsűri egyhangú tetszését váltotta ki.

A Szilágyiné Suba Éva által készített koreográfia az 1947-es Rábai gyűjtés archív felvételeit felhasználva, régi ecseri népdalok zenei anyagára épül. Megtalálható benne a lírai ballada, a lányok karikázója, a Murár bácsitól ránk maradt 48-as verbunk motívumok, a lassú és a friss csárdás és a jellegzetes ecseri mars is.

A zsűri táncfolklorisztika hitelességét, az előadásmódot, a koreográfiát, a népviseletet, a színpadi megjelenést, valamint az ének és a zene harmóniáját vizsgálva az ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttesnek arany mínősítést ítélt meg.

Emellett különdíjjal jutalmazta a zsűri az ecserieket a népdalok előadásmódjáért is.

A szép sikert hosszú felkészülés előzte meg, melyben nem csak a néptáncosok, hanem az ecseri hagyományőrző közösség munkája is benne van, hiszen a sok biztatás, elismerés, a népviseleti ruhák gondozása, régi szlovák népdalaink ápolása mindannyiunk érdeme.


 
71/71 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu