Ön itt van: Főoldal

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

JA slide show
 

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

jan.30

2012

A Zöldkoszorú Néptáncegyüttes táncosai újult erővel kezdtek neki a 2012-es évnek. A szerdai táncpróbák mellett hétvégi tánctanulások is megvalósultak már, hiszen már két vasárnapi próbán vannak túl táncosaink. Január 28-án került sor az év első fellépésére, a csoport sikeresen szerepelt műsorával Budapesten, egy farsangi összejövetelen.

 
nov.18

Katolikus szlovák találkozó


2011. október 8-án került megrendezésre Ecseren a Váci Egyházmegyéhez tartozó katolikus szlovák őslakosságú települések találkozója. A korábbi kezdeményezés folytatásaként megrendezett eseményen a régió 12 településéről, illetve a határon túlról is érkeztek zarándokok. A résztvevők számára szlovák-magyar ünnepi misét celebrált az ecseri Szent Antal plébániatemplomban Tóth Domonkos nagyszombati segédpüspök és dr Varga Lajos váci segédpüspök. A találkozón megjelent az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Fuzik János is. A szentmisén szlovák és latin énekekkel közreműködött a Gaudium Dominis énekkar, az ecseri ifjúsági templomi kórus és a Pilisszentkereszti pávakör is. Mindkét egyházi méltóság hangsúlyozta identitástudatunk erősítését, nemzetiségi hagyományainkhoz, hitünkhöz való hűségünk szükségességét.
A szentmise után körmenet indult a Panenka Mária kegyhelyhez, ahol a Nagyszombatból érkezett két plébános tartott szlovák nyelvű litániát. Az ünnepségen elhangzott Asztalos Julianna ecseri naiv költő Panenka Mária – Tót Madonna című verse szlovák és magyar nyelven, valamint a Sári Asszonykórus szlovák máriás énekei emelték az esemény színvonalát. A csaknem félezer fő részvételével megtartott körmenet fúvószenei kísérettel zajlott.
A résztvevők megtekintették a templom előtti Grassalkovich téren a most elkészült Sedembolestná Panna Mária kápolnáját is.
A körmenet végeztével a zarándokok visszatértek a Rábai Miklós művelődési házba, ahol vendéglátás következett.
Ezt követően a résztvevő csoportok szlovák kultúrműsorára került sor, ahol a csoportok bemutathatták szűkebb hazájuk néptánc és népdal örökségét. A nap táncházzal zárult.

A résztvevők a következő településekről érkeztek: Nagyszombat, Kerepes, Csömör, Rákoskeresztúr (Budapest, 17. ker), Maglód, Cinkota (Budapest 16. ker), Dabas-Sári, Isaszeg, Pilisszentkereszt, Erdőkürt, Nógrádsáp, Vác, Ecser.

Az eseményről tudósított a Magyar Televízió és a Duna televízió, a regionális TV, illetve a Ludové Noviny, valamint az ecseri önkormányzat Cserfa című lapja is.

 
okt.05

Regionális szlovák imanap

Regionális szlovák imanap

2011. október 8-án kerül megrendezésre Ecseren a váci egyházmegye regionális szlovák imanapja. Az imanap szervezésében csoportunk is közreműködik, illetve a kulturális műsor keretein belül táncosaink is bemutatkoznak. Várjuk október 8-án az érdeklődő részvevőket a következő programokra!

11.00. Szlovák-magyar-latin ünnepi szentmise az ecseri Szent Antal plébániatemplomban (2233 Ecser, Grassalkovich tér 1.).

12.30. Körmenet a Panenka Máriához, szlovák nyelvű litánia.

15.00. Hagyományőrző szlovák folklórműsor a Rábai Miklós Művelődési Házban (2233 Ecser, Bajcsy Zsilinszky u. 1-3.). A műsorban közreműködnek Csömör, Kistarcsa, Cinkota, Keresztúr, Dabas-Sári, Pilisszentkereszt, Kerepes és Ecser énekkarai és tánccsoportjai.

17.00. Hagyományőrző szlovák táncház a Rábai Miklós Művelődési Házban (2233 Ecser, Bajcsy Zsilinszky u. 1-3.).

Az eseményre több községből érkeznek vendégek, zarándokok, többek között a „Partnerséget építünk” program (www.husk-cbc.eu; Híd – Ismerjük meg egymást!) keretében megismert Cabaj-Čápor szlovákiai községből is.

 


A rendezvény szervezői és támogatói: Országos Szlovák Önkormányzat SZKK Ecser, Váci Egyházmegye, Ecseri Római Katolikus Egyházközség, Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete, Ecser Községi Önkormányzat, Ecseri Szlovák Önkormányzat, Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Wekerle Sándor Alapkezelő

 
aug.31

Ismerjük meg egymást!

Ismerjük meg egymást!

„A zene összeköti a nemzeteket” - találkozó Cabaj- Čáporon

2011. augusztus 27-én és 28-án került sor a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) által társfinanszírozzot Partnerséget építünk együttműködés „Híd - Ismerjük meg egymást” elnevezésű projektjének negyedik találkozójára. A projekt legfőbb célja volt, hogy a szlovákiai Cabaj-Čápor település és községünk, Ecser lakosai megismerjék egymást, illetve egymás múltját, jelenét és kultúráját, különböző kulturális és sport programokon keresztül.

Az augusztusi találkozó, mely egyben az együttműködés záró találkozója volt, Szlovákiában került megrendezésre. A találkozón – Falunapok – fontos szerepet kapott a zene, a muzsika, mely mint közös nyelv köt össze minket. Ecser község részéről 50 fő indult útnak, akik között képviselték magukat mind a fiatalok, az idősek és mind a gyerekek. A szombati érkezést követően a szlovákiai község vezetősége fogadta az ecserieket a Polgármesteri Hivatalban, ahol egy kis kiállítást tekinthettek meg a vendégek az 1 éves közös projekt eseményeiről. Ezt követően a község egyik templomát tekinthették meg az ecseriek, ahol csodálatos orgonaszó mellett tölthettek el egy kis időt és hallgathatták meg a templom történetét. A nap fő eseménye volt a sportdélutánon való részvétel, ahol az ecseriek tekében és fociban mutathatták meg tudásukat. A sportos ecseriek fantasztikusan helyt álltak és a versenyszámokban a második helyezéseket hozták el. A sportolók mellől nem hiányozhattak természetesen a szurkolók sem, így a megfelelő hangulat is jelen volt a versengés közben. A szombati napot közös vacsora és hajnalig tartó mulatság zárta, mely előtt az ecseriek rövid táncot és énekeket mutattak be, illetve a két község vezetősége ajándékokkal köszöntötte egymást.

A vasárnapi nap szentmisével kezdődött, ahol az ecseriek népviseletbe öltözve vettek részt, melyet a vendéglátók nagyon megköszöntek. Az ebédet követően került sor a kulturális műsorra, ahol több csoport, így az Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes felnőtt és nyugdíjas csoportja is bemutathatta műsorát. A szlovákiai község lakói ízelítőt kaptak mind az ecseri táncanyagból, népviseletből és népzenékből, hiszen mind a fiatalok, mind az idősebbek táncolták az ecseri táncokat és viselték a sokszoknyás ecseri viseletet, illetve énekelték az ecseri dallamokat. Természetesen a felnőtt tánccsoport az ecseri táncokon kívül más koreográfiákat is bemutatott széles repertoárjából, így igen színes műsort nyújtottak a szlovákiai közönségnek.

A vasárnapi napot fogdással zárták, ahol megköszönték mindenkinek az immár 3 éve fennálló kapcsolatot, összegezték az 1 éves projekt megvalósulást és természetesen céloztak a jövőbeli folytatásra a községek vezetői.

Az projektet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) társfinanszírozza. www.husk-cbc.eu

Jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 


 
74/76 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu