Ön itt van: Főoldal

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

JA slide show
 

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

okt.05

Regionális szlovák imanap

Regionális szlovák imanap

2011. október 8-án kerül megrendezésre Ecseren a váci egyházmegye regionális szlovák imanapja. Az imanap szervezésében csoportunk is közreműködik, illetve a kulturális műsor keretein belül táncosaink is bemutatkoznak. Várjuk október 8-án az érdeklődő részvevőket a következő programokra!

11.00. Szlovák-magyar-latin ünnepi szentmise az ecseri Szent Antal plébániatemplomban (2233 Ecser, Grassalkovich tér 1.).

12.30. Körmenet a Panenka Máriához, szlovák nyelvű litánia.

15.00. Hagyományőrző szlovák folklórműsor a Rábai Miklós Művelődési Házban (2233 Ecser, Bajcsy Zsilinszky u. 1-3.). A műsorban közreműködnek Csömör, Kistarcsa, Cinkota, Keresztúr, Dabas-Sári, Pilisszentkereszt, Kerepes és Ecser énekkarai és tánccsoportjai.

17.00. Hagyományőrző szlovák táncház a Rábai Miklós Művelődési Házban (2233 Ecser, Bajcsy Zsilinszky u. 1-3.).

Az eseményre több községből érkeznek vendégek, zarándokok, többek között a „Partnerséget építünk” program (www.husk-cbc.eu; Híd – Ismerjük meg egymást!) keretében megismert Cabaj-Čápor szlovákiai községből is.

 


A rendezvény szervezői és támogatói: Országos Szlovák Önkormányzat SZKK Ecser, Váci Egyházmegye, Ecseri Római Katolikus Egyházközség, Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete, Ecser Községi Önkormányzat, Ecseri Szlovák Önkormányzat, Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Wekerle Sándor Alapkezelő

 
aug.31

Ismerjük meg egymást!

Ismerjük meg egymást!

„A zene összeköti a nemzeteket” - találkozó Cabaj- Čáporon

2011. augusztus 27-én és 28-án került sor a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) által társfinanszírozzot Partnerséget építünk együttműködés „Híd - Ismerjük meg egymást” elnevezésű projektjének negyedik találkozójára. A projekt legfőbb célja volt, hogy a szlovákiai Cabaj-Čápor település és községünk, Ecser lakosai megismerjék egymást, illetve egymás múltját, jelenét és kultúráját, különböző kulturális és sport programokon keresztül.

Az augusztusi találkozó, mely egyben az együttműködés záró találkozója volt, Szlovákiában került megrendezésre. A találkozón – Falunapok – fontos szerepet kapott a zene, a muzsika, mely mint közös nyelv köt össze minket. Ecser község részéről 50 fő indult útnak, akik között képviselték magukat mind a fiatalok, az idősek és mind a gyerekek. A szombati érkezést követően a szlovákiai község vezetősége fogadta az ecserieket a Polgármesteri Hivatalban, ahol egy kis kiállítást tekinthettek meg a vendégek az 1 éves közös projekt eseményeiről. Ezt követően a község egyik templomát tekinthették meg az ecseriek, ahol csodálatos orgonaszó mellett tölthettek el egy kis időt és hallgathatták meg a templom történetét. A nap fő eseménye volt a sportdélutánon való részvétel, ahol az ecseriek tekében és fociban mutathatták meg tudásukat. A sportos ecseriek fantasztikusan helyt álltak és a versenyszámokban a második helyezéseket hozták el. A sportolók mellől nem hiányozhattak természetesen a szurkolók sem, így a megfelelő hangulat is jelen volt a versengés közben. A szombati napot közös vacsora és hajnalig tartó mulatság zárta, mely előtt az ecseriek rövid táncot és énekeket mutattak be, illetve a két község vezetősége ajándékokkal köszöntötte egymást.

A vasárnapi nap szentmisével kezdődött, ahol az ecseriek népviseletbe öltözve vettek részt, melyet a vendéglátók nagyon megköszöntek. Az ebédet követően került sor a kulturális műsorra, ahol több csoport, így az Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes felnőtt és nyugdíjas csoportja is bemutathatta műsorát. A szlovákiai község lakói ízelítőt kaptak mind az ecseri táncanyagból, népviseletből és népzenékből, hiszen mind a fiatalok, mind az idősebbek táncolták az ecseri táncokat és viselték a sokszoknyás ecseri viseletet, illetve énekelték az ecseri dallamokat. Természetesen a felnőtt tánccsoport az ecseri táncokon kívül más koreográfiákat is bemutatott széles repertoárjából, így igen színes műsort nyújtottak a szlovákiai közönségnek.

A vasárnapi napot fogdással zárták, ahol megköszönték mindenkinek az immár 3 éve fennálló kapcsolatot, összegezték az 1 éves projekt megvalósulást és természetesen céloztak a jövőbeli folytatásra a községek vezetői.

Az projektet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) társfinanszírozza. www.husk-cbc.eu

Jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 


 
aug.09

Partnerséget építünk

Az Ecser és Cabaj-Čápor községek közötti „Partnerséget építünk” projekt negyedik eseménye kerül megszervezésre 2011. augusztus 27-én és 28-án Cabaj-Čápor szlovákiai településen, melyen az ecserieket a község vezetése, a Zöldkoszorú Néptáncegyüttes táncosai, Hagyományőrző Kör tagjai és a Szlovák Önkormányzat tagjai és külső segítői képviselik. A projektnek a záró eseményén a két község közötti vetélkedők (zsákban-ugró verseny), sportesemények (foci, lengőteke, gyeplabda) kerülnek megszervezésre (aug. 27. délután, az érkezést követően), illetve kulturális műsor keretében lépnek fel az ecseri táncosok (aug. 28 délután a szlovákiai község főterén) – mind a fiatal, felnőtt és a nyugdíjas korosztály is. A program keretében belül a táncosok megismertetik a szlovákai község lakóit népi kultúrájukkal, így az ecseri táncokkal és a híres ecseri viselettel (ó-ecseri viselet; színes ecseri viselet; különböző fejdíszek: bújdoš, čepec, kendő), illetve az ecserieket képviselő vezetők és további résztvevők részt vesznek a sporteseményeken is, melyekre mind a férfiak és fiúk, mind a nők és lányok nagyon készülnek.
A programot színesti még a közös szentmise (aug. 28.), melyen az ecseriek népviseletükbe öltözve vesznek részt, így a szlovákiai község idősebb generációja is láthatja az ecseri viseletet.
A kétnapos rendezvény végén a községek vezetői és projektmenedzserei részéről közös értékelő tájékoztatóra is sor kerül, mely megfelelő zárása lesz a közel egy éves együttműködésnek.
Az projektet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) társfinanszírozza. www.husk-cbc.eu
Jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 
jún.07

Körmenet

 

Templomunk védőszentje Páduai Szent Antal tágabb értelemben községünk patrónája is.
Ünnepéhez kapcsolódóan szeretettel hívjuk községünk lakóit, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, mely során élő imaláncot alkotunk Ecser körül.
Június 10-én pénteken az esti szentmise után a templomból északi irányba indulva első megállóhelyünk a Szent Imre utcai feszület, majd a Kálvária utcai kereszt. Ezután a faluból kiérve kerüljük meg Ecsert közösen imádkozva a következő útvonalon: Kálvária, Öregszőlő, Sztraskaba, Kiserdő, Kamenyica, majd délen a Nagyréten át az Epres, Paptanya, keleten  a Dolinkán és a Hájon át, északi irányból a Szalaskát keresztezve érkezünk vissza a Kálvária kereszthez.              Az út hossza kb 3 óra.
Célunk, hogy közösen imádkozzunk közösségünkért, Ecser lakóiért, egész településünkért.  Ajánljuk fel imáinkat és az út fáradalmait lakóhelyünkért, családjainkért, rokonainkért, szomszédainkért, minden ecseriért.
Akik nem tudják vállalni a fárasztó utat, csatlakozzanak az imalánchoz a szentmise után a Kálvária keresztig. A zarándoklatra kényelmes cipőben és túraruhában jöjjünk, hozzuk magunkkal rózsafüzérünket, imakönyvünket, vizet és természetesen imádságos lelkületünket.

 
63/65 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

 Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.
  • Tel: (+36) 30-6974-257
  • Email: info@zoldkoszoru.hu