Ön itt van: Főoldal

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

JA slide show
 

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

jún.11

Múzeumok Éjszakája

Már több éves hagyományként idén is nyitva lesz az Ecseri Tájház a Múzeumok Éjszakáján. Azonban nem csak éjjel, hanem már délután is programokkal várják a szervezők az érdeklőket. Idén a rendezvény új helyszínnel is bővül: az ecseri templom nyílt művészettörténeti óráján vehetnek részt a látogatók.

2012. június 16-án, szombaton az Ecseri Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör, az Ecseri Szlovák Önkormányzat és a Rábai Miklós Művelődési Ház és Könyvtár együtt szervezi meg az „Ecseri Múzeumok Éjszakáját” a község tájházában. Délután 16 órától este 20 óráig minden órában tárlatvezetés lesz a tájházban, ahol a látogatók a ház történetével, a berendezésekkel ismerkedhetnek meg. A tárlatvezetéseket követően minden órában más és más mesterség mutatkozik be az udvaron, lesz lószőr-ékszerkészítő, szőnyegszövő, kosárfonó és fazekas is. A rendezvény ideje alatt a Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör táncegyüttesének felnőtt táncosai „folklór-divatbemutatót” tartanak és különböző ecseri viseletekbe öltözve várják (óecseri viselet, ünnepi ruhák, munkaruhák, újasszony viselet) a látogatókat, továbbá saját készítésű, kemencében sütött kenyérlángossal is kedveskednek. A táncegyüttes este 20 órakor táncprodukciót mutat be, melyet a pajtában és az udvaron megrendezett „Pajta-filmszínház” programja követ, ahol a táncegyüttes korábbi fellépéseit tekinthetik meg az érdeklődők „rendhagyó körülmények között”.

A rendezvény keretein belül délután 18 órakor az ecseri templom nyílt órájára hívjuk községünk lakóit és a hozzánk látogatókat. Ecser legrégibb épülete évszázadok óta emelkedik a falu fölé. A kívülről jól ismert épület belsejébe várjuk az érdeklődőket nyílt óránkra, akik a program során megismerkedhetnek az idén 272 éves barokk templom történetével, építészeti megoldásaival, berendezésével is.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! A programokon való részvétel ingyenes!

A rendezvény ideje alatt a vendéglátásról Kovács Márton gondoskodik.

 

 
jún.04

Felavattuk a hidat

Felavattuk a felújított Szerelem-patak hidat!

A felújított Szerelem-patak híd több szempontból is jelkép lehet számunkra. Összeköti a Széchenyi utca két oldalát, összeköti a múltat és a jelent, hiszen a falu közepén álló híd hosszú idő óta szolgálja az ecserieket. A felújított híd patinás, régies jellegével is ezt kívántuk kifejezni.

A híd jelképe lehet a településünkön belüli összefogásnak is, hiszen elkészülte több szervezet együttműködésének köszönhető: a főutca megújulását, parkosítását a községi önkormányzat kezdeményezte. Ebbe a folyamatba kapcsolódott be az Ecseri Szlovák Önkormányzat és a Zelený veniec Hagyományőrző Kör az egyik patakhíd felújítását vállalva, a hídon álló szoborfülke pedig az Ecseri Rózsafüzér Társulat adománya. Megújult hidunk így jelképe lehet a falu tót őslakossága és újabb lakói közti egyetértésnek, Ecser vallásos és kevésbé vallásos polgárai közti egységnek, a községi önkormányzat és a civil szervezetek közti jó kapcsolatnak is. A kulcsszó: mindannyian ECSERIEK vagyunk és mindannyian tenni akarunk lakóhelyünkért.

Ez a tenni akarás jellemezze továbbra is Ecser lakosságát, fordítsunk gondot környezetünkre ne csak telekhatárunkon belül, hanem azon kívül is. Szép példák akadnak erre Ecseren és jó hír, hogy a felújított híd és szoborfülke gondozását is vállalta már egy ecseri család. Ezt folytatva méltán lehetünk büszkék az évszázadok óta a környékbeli falvaktól kapott jelzőnkre: „azok a büszke ecseriek – tí hrdí ečeraňá”.

A hídon álló Prágai Kisded szobor az ecseri templomot díszítette évtizedekkel ezelőtt. Az akkori Ecseri Rózsafüzér Társulat ajándékozta templomunknak, mely később raktárba került. A sérült szobrot a Hagyományőrző Kör restauráltatta – a sors fintorának köszönhetően – kétszer is, hogy méltó dísze lehessen településünknek.

Az eredeti szobor Prágában található. A barokk alkotás a gyermek Jézust ábrázolja a kor ízlésének megfelelően főúri viseletben, koronával, királyi palástban, bal kezében a földgömböt jelképező almával, áldást osztva. A szobor Spanyolországban készült az 1600-as évek első felében. Prágába kerülése után számos csoda kötődött hozzá. Kultuszának fénykora a 18. századra tehető, amikor a hódító protestáns svéd csapatok is tiszteletüket fejezték ki iránta. Történetét a prágai magyar származású Imre atya írta meg 1737-ben. Tisztelete ezután terjedt el a Monarchia valamennyi országában, számtalan másolat készült az eredeti szoborról, melynek maga Mária Terézia is nagy tisztelője volt. Ecseren is tisztelettel ápolták – ápolják kultuszát, melynek bizonyítéka, hogy az adventi szálláskeresés során minden évben felcsendülnek még ma is szlovákul és magyarul a Prágai Kisdedhez szóló dallamok.

Az ecseri restaurált szobormásolat megáldására az Úrnapi körmenet alkalmával kerül sor.


 
máj.29

Bográcsfőző verseny

Első helyezést ért el a ’Néptáncosok és ex-fagyi’ csapata az ecseri bográcsfőző versenyen és második lett a kispályás focitornán!


A 2012. május 19-én megrendezésre kerülő Ecseri Majális keretében miközben a táncos fiúk fociztak és ezüstérmet hoztak el a focitornáról, a lányok Horváth Margit néni szakácskodása alatt vörösboros marhapörköltet főztek nekik, mellyel a bográcsfőző verseny legjobbjai lettek. Mindkét csapat megküzdött a dobogós helyezésért: a fiúk sorra nyerték a meccseket, a lányok az előkészület (sátorállítás, tűzgyújtás) és a munka minden fázisban kivették a részüket. A néptáncosok mindkét csapata nagyon örült a helyezéseknek, azonban a munka nem ért végett az eredményhirdetéssel, hiszen este az ecseri csoportok bemutatkozó műsorán táncprodukcióval is kedveskedtek a község lakóinak. A felnőtt táncegyüttes a békési és sarisi táncokat megjelenítő koreográfiákat mutatta be, de meg kell említeni, hogy az óvodás és az iskolás gyerekek sem maradtak ki a fellépésekből. A nap folyamán délelőtt szerepeltek nagy sikerrel az óvodás csoportok, az esti műsort pedig az iskolások új koreográfiájával, a Gyerek-Lakodalmassal nyitották meg.

 
máj.16

Szurkoljunk együtt!

Május 19-én az V. Ecseri Kispályás Focitornán méretik meg magukat néptáncos fiaink és a volt Fagyöngy söröző képviselői közösen egy csapatban, miközben a táncos lányaink drukkolnak, és finom pörköltet főznek a csapatnak ebédre.

Várunk minden érdeklődőt az ecseri sportpályára szombaton 10 órakor: SZURKOLJUNK EGYÜTT citromsárgában a „Néptáncosok és ex-fagyi” focicsapatának!

 
67/72 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu