Ön itt van: Főoldal

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

JA slide show
 

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

 
sze.03

Margitszigeti fellépés

Így táncol és utazik a Zeleny!
Szeptember első hétvégéjén csoportunk a Margit Szigeten lépett fel egy jótékonysági rendezvényen, a szigetre jellemző kisautós közlekedés pedig csoportunk életéből sem hiányozhatott!

 


Videó a táncokról:

http://www.youtube.com/watch?v=1GmB2sCmc5Y&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=3upMTqsScew

http://www.youtube.com/watch?v=tJ6tjswWSVM&feature=youtu.be

 

 

 
sze.04

Tök jó nap Ecseren!

 
sze.04

Halloween vagy néphagyomány?

Idősebb ecseriek emlékezetében még él az őszi ünnepkörhöz kapcsolódó régi ecseri szokás, mely nagyban hasonlít az amerikai-angolszász Halloween-ünnephez. Napjainkra már Magyarországon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy  riogató ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek.

A mai hetven – nyolcvan éves ecseriek szívesen emlékeznek vissza gyermekkorukra, amikor októberi estéken a fiúk tökből ijesztő formájú lámpást faragtak és a kis gyertyával belülről megvilágított tökemberrel járták a falu utcáit. Ma már kedves emlékként őrzi Hajdú Mariska néni, Dinnyés Pancsi néni és Mátrai Maca néni is amikor az utcákon töklámpással ijesztgették a lányokat az ecseri fiúk.

Később ez a szokás elhalványodott, majd néhány éve Halloween néven tért vissza a köztudatba. Azonban mi ecseriek, legyünk büszkék arra, hogy településünkön a modern kor divatját megelőzően is élt az őszi töklámpás-készítés hagyománya.

Ezzel párhuzamosan a Mindenszentek ünnepéhez kapcsolódó szeretteinkért való gyertyagyújtás meghitt esemény, ahol az emlékezés és a lélek  halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb, melyet sem a külföldről átvett vidám szokások, sem saját néphagyományaink nem tudnak megváltoztatni.

Fontos azonban régi ecseri hagyományaink, szokásaink felelevenítése és ápolása is, mely lakóhelyünkhöz való lokálpatriotizmusunk egyik kifejezője.

 

a.cs.a.

 
64/71 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.

  • Tel: (+36) 20-9692-044
  • Email: info@zoldkoszoru.hu