Ön itt van: Főoldal

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

JA slide show
 

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

nov.12

Dolina Tollfosztó

Az idei Dolina Tollfosztó bálban nagy számban vettek részt az ecseriek is akik az est kulturális programjában két népviseletes ecseri esküvői párt is bemutattak rövid ének és egy évszázados vőfélyvers kíséretében.

Az első menyasszony 1933-ból származó eredeti ruhát viselt, melyben Pintér Teréz esküdött örök hűséget Turcsány Mihálynak. A 30-as években még sötét tónusú ruhában esküdtek az ecseri menyasszonyok, melyhez fekete kötényt kötöttek. Később a menyasszonyi öltözetek világosodni kezdtek, majd az ötvenes évekre teljesen fehérré váltak. A második menyasszony öltözete ez alapján került rekonstruálásra. Mindkét menyasszony hagyományos mirtuszkoszorút viselt. A vőlegényi viselet keveset változott ebben az időszakban. A harmincas évek paraszti viselete az ötvenes években kezdett polgárosodni, mely a bemutatott viseletekben is látható volt.Ezután következett a hagyományos bál, melyen a mieink is hajnalig ropták a táncot.


 
nov.06

Mindenszentek

November elsején, Mindenszentek napján a mise után fúvószenei kísérettel vonultak ki a temetőbe az ecseriek. Az Újhartyáni Fúvószenekar az alkalomhoz illő dallamokkal kísérte a körmenetet. A temetői keresztnél litánia és prédikáció hangzott el szintén zenei kísérettel.

Az áhítatot a Római Katolikus Egyház, a Zöld koszorú Hagyományőrző Kör és az Ecseri Szlovák Önkormányzat szervezte.


 
okt.30

Zeleny "Zsracska"

Az ecseri vacsoracsata legutóbbi fordulóján ismét ízletes pest vidéki hagyományos szlovák ételek készültek. A kistarcsai kolbászlevest túrós krumpli követte Sáriból, majd isaszegi recept alapján készült trencséni galuska zárta a menüsort. A "Zsracska" utolsó vacsoracsatája november közepén lesz, melyet a Duna TV is közvetíteni fog. 
okt.29

Szomszédolás Vecsésen

A Petruska csoport nagy sikerrel lépett fel Vecsésen a „Szomszédolás folklórfesztiválon”. Műsorokban nógrádi páros táncokat mutattak be, melyet a közönség nagy tetszéssel fogadott.


 
7/40 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

 Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.
  • Tel: (+36) 30-6974-257
  • Email: info@zoldkoszoru.hu