Ön itt van: Főoldal

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

JA slide show
 

Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes

okt.21

Vasárnapi harangszó

A Kossuth Rádióban október 22-én, a vasárnapi harangszó most az Ecseri Római Katolikus Templomból hangzik fel délben. Előtte rövid ismertetőt hallhatnak településünkről, a templomról és annak védőszentjéről, Páduai Szent Antalról.

A templomunk tornyában három harang lakik. A délidőben megszólaló 2 mázsa 60 kilogrammos nagyharang az ecseri hívek adományából készült 1934-ben. Szlezák László budapesti műhelyében.

 
okt.07

Szent Mihály napi vigalom Ecseren

Nagyszabású kulturális rendezvénynek adott otthont szeptember 30-án Ecseren a zsúfolásig megtelt Rábai Miklós művelődési ház. Szent Mihály napi programra érkeztek a környék szlovák kulturális csoportjai. Az eseményt a Trencsénből érkezett Opatovanka fúvószenekar „kedvcsináló” muzsikája nyitotta meg, melyet Gál Zsolt polgármester, Hollerné Racskó Erzsébet az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és Aszódi Csaba András az Ecseri Szlovák Önkormányzat elnökének hivatalos megnyitója követett. A kulturális programban az ecseri Petruska tánccsoport Zempléni és Nógrádi szlovák táncokat mutatott be, majd a Dabas-Sári Rozmaring népdalkör előadásában sári szlovák dallamok csendültek fel. A Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület Galgagutai szlovák táncokkal és a Nagytarcsai bál című koreográfiájával érkezett. A Keresztúri Szlovák Asszonykórus előadásában Bartók Béla rákoskeresztúri gyűjtéséből összeállított dalcsokrot hallhattak a résztvevők. A maglódi Rosicska Egyesület Maglódi szlovák táncokat mutatott be, a kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes Hagyományőrző csoportja pedig nyíregyházi tirpák polgári táncokat. A Cinkotai Hagyományőrző Dalkör cinkotai szlovák dalcsokrot adott elő. A kulturális programot a csömöri Furmicska és Malá Furmicska Néptáncegyesület műsora zárta lánykarikázóval és Galgagutai Szlovák táncokkal.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériumának NEMZ-KUL-EPER-17-0514  számú, 250.000,- Ft értékű pályázati támogatásának segítségével valósult meg.

A finom vacsorát követően az Opatovanka zenekar kíséretével kezdődött a fergeteges hangulatú, hajnalig tartó bál.

 

 
sze.24

Zeleny "Zsracska"

Az ecseri vacsoracsata legutóbbi állomásán a káposztás ételeké volt a főszerep. A jó ízek még jobban érvényesültek, hiszen háziasszonyunk a nagymamája által varrt hétköznapi ecseri népviseletben készítette a finom falatokat.

Kétféle levest is megkóstolhattak a zelenýsek: cinkotai savanyú káposztaleves és ecseri zámelinaleves nyitotta a sort, majd következett a főétel, mely pilisi tepertős savanyúkáposztás csusza volt.

 

A zsracska desszertjeként csömöri hájas sütemény került az asztalra szilva- és baracklekvárral.


 
aug.11

Nemzetiségi néprajzi tábor

2017-ben is alkalma volt a Zöld koszorú Hagyományőrző Körnek pályázat benyújtására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi civil szervezetek számára biztosította a lehetőséget nemzetiségi, néprajzi és népismereti tábor megrendezésére.

Ebben az évben a honismereti szakkör tagjai mellett a néptánc szakkör táncosai közül is többen vettek részt a programban. A pályázati kiírás szerint idén 5 napot kellett Szlovákiában tölteni. A benyújtott munka kedvező elbírálást kapott, a megítélt összeg 1.120.000- Ft volt a NEMZ-TAB-EPER-17-0362 sz. pályázat keretében.

Június 19-én reggel 9 órakor az iskola elől indultunk a határ felé. A szállásunk Mojmírovcén (Ürmény) a kastélyszállóban volt. Első nap a helyi nevezetességekkel ismerkedtünk, jártunk az ún. kiskastélyban, ahol színvonalas tárlatot rendeztek be. A helytörténeti kiállítás megtekintése jó alkalom volt a két település népviseletének összehasonlítására. Másnap a kistapolcsányi kastélyban és arborétumban voltunk. A harmadik napon egy hosszú kirándulás várt ránk. Délelőtt Ecser régebbi testvértelepülésére Zlaté Klasy-ba (Nagymagyar) mentünk. Ennek a falunak több évtizedes jó kapcsolata van községünkkel. Először a hivatalnál álltunk meg, ahol Csicsay Ottó polgármester úr várt minket nagy szeretettel. Onnan átsétáltunk az iskolába. Ott az ötödikesek történelem óráján megismerhettük Nagymagyar múltját és jelenét. Mi is röviden bemutattuk Ecsert, kitértünk a két település eddigi közös együttműködésére is. Az iskola megtekintése után a menzán ebédeltünk. Kora délután indultunk tovább Pozsonyba, ahol sétáltunk a főutcán, megtekintettük a Szent Márton templomot és felültünk egy városnéző kisbuszra, így ismerkedtünk a főváros nevezetességeivel. Másnap Nyitrán jártunk. Megmásztuk a város fölé magasodó Zobor-hegyet, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a várra, a püspöki palotára és az épülő autógyárra is. Visszafelé megálltunk másik testvértelepülésünkön Cabaj-Cáporban is. Az utolsó napon reggeli után indultunk haza. Az öt nap lezárása révkomáromi városnézés volt. A kissé barátságtalan időben megnéztük a városházát, a templomot, Jókai szobrát és sétáltunk az Európa udvar igényesen kialakított épületei között.

Ebből a rövid beszámolóból is látszik, hogy tartalmas, jó kedvű napokat töltöttünk a határon túl. A gyerekek megismerkedhettek Grassalkovich Antal szülőhelyével, Ecser testvértelepüléseivel és több nagyvárossal is. Ezúton szeretnénk megköszönni Aszódi Csaba, Kántor Éva, Barta Zoltán és mindenki más segítségét, akik részt vettek a tábor sikeres lebonyolításában.

 

Jármai Ildikó


 
8/40 lap


Legfrisebb cikkeink

Fellépést vállalunk

Rendezvényeken fellépést vállalunk. Keressen Bennünket! Köszönjük!

Támogasson bennünket!

Támogassa Ön is Néptáncegyüttesünk! Köszönjük!

Elérhetőségeink

 Csoportunkkal az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba.
  • Tel: (+36) 30-6974-257
  • Email: info@zoldkoszoru.hu